Tutup

Berita  | Sukan

Harimau Malaya melonjak ke ranking 159 dunia FIFA

Harimau Malaya melonjak ke ranking 159 dunia FIFA
Ranking Harimau Malaya melonjak ke ranking 159 dunia berbanding 168 sebelum ini. - Foto fail
HARIMAU MALAYA berjaya melonjak sebanyak sembilan anak tangga ranking Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) untuk berada di tangga ke-159 dunia, berdasarkan kemas kini terkini ranking FIFA pada 14 Jun.

Kedudukan itu lebih baik berbanding negara jiran, Indonesia yang berada di tangga ke-160, diikuti Singapura (162), manakala Vietnam yang terbaik bagi rantau Asia Tenggara dengan ranking ke-96.

Pada kemas kini ranking FIFA pada 4 April, Malaysia jatuh satu anak tangga kepada 168.

Peningkatan ini menyaksikan Harimau Malaya berada di kedudukan ke-31 dalam pasukan-pasukan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).
Peningkatan ini selaras dengan sasaran strategik peta hala tuju Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) F-30 yang mahu mencabar pasukan terbaik Asia di samping meletakkan Harimau Malaya dalam kelompok 100 terbaik dunia menjelang 2026.


Ranking keseluruhan FIFA menyaksiakan Belgium kekal di kedudukan nombor satu dunia diikuti Perancis, Brazil dan England.

Juara Liga Negara Eropah UEFA (UNL), Portugal naik dua anak tangga ke tempat kelima dunia.


Tag: harimau malaya, ranking fifa, Malaysia, FIFA, AFC, f-30, FAMKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.