Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Sukan

Messi, Hamilton kongsi anugerah Atlet Terbaik Tahunan Laureus

Messi, Hamilton kongsi anugerah Atlet Terbaik Tahunan Laureus
Messi (kanan) dan Hamilton berkongsi jumlah undian yang dibuat bekas legenda dunia sukan yang merupakan ahli Akademi Laureus. - Astro ARENA
PENGGEMPUR Barcelona, Lionel Messi, dan pelumba Formula Satu, Lewis Hamilton, muncul pemenang sulung pertama anugerah Atlet Terbaik Tahunan Laureus, semalam.

Messi dan Hamilton berkongsi jumlah undian yang dibuat bekas legenda dunia sukan yang merupakan ahli Akademi Laureus.

Bintang Argentina, Messi, menjadi inspirasi utama Barca untuk meraih kejuaraan LaLiga ke-26 dengan 36 gol dalam 34 penampilan, di mana ia membolehkannya meraih anugerah Ballon d'Or buat kali keenam.

Pelumba Mercedes, Hamilton, dinobatkan selaku juara dunia Formula Satu buat kali keenam tahun lalu, meletakkannya di tangga kedua dalam senarai pemenang terbanyak di belakang Michael Schumacher.
Hamilton berada di Berlin untuk menerima anugerah itu sambil Messi -- yang menjadi individu utama muncul pemenang daripada sukan berpasukan -- menghantarkan mesej melalui video.

"Saya mahu mengucapkan terima kasih kepada Akademi kerana memberikan penghargaan ini. Ia sangat penting dan istimewa," kata Messi.
"Saya berbesar hati untuk menjadi individu pertama memenangi anugerah ini daripada sukan berpasukan. Terima kasih banyak-banyak.

"Bagi saya, satu penghargaan besar untuk menjadi sebahagian daripada anugerah ini dan muncul individu pertama daripada sukan berpasukan yang menerimanya.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada rakan sepasukan, keluarga dan peminat yang menyokong. Terima kasih kepada mereka yang mewujudkan anugerah ini."

Kedua-dua atlet itu meraih undian lebih tinggi berbanding pencabar lain seperti Rafael Nadal, Marc Marquez, Tiger Woods dan Eliud Kipchoge.

Gimnas Amerika Syarikat, Simone Biles, dinamakan selaku Atlet Wanita terbaik Tahunan Laureus selepas mencipta sejarah dalam Kejohanan Dunia dan membantu negaranya meraih kejuaraan berpasukan yang kelima.

Atlet ski paralimpik Ukraine, Oksana Masters, muncul pemenang Atlet Kurang Upaya Terbaik Tahunan sambil skuad ragbi lelaki Afrika Selatan yang menjulang trofi Piala Dunia 2019 dipilih selaku Pasukan Terbaik Tahunan.
Sila klik di sini untuk layari Stadium Astro