announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Sukan

Presiden FIFA, AFC rasmikan bangunan baru 'AFC House'

Presiden FIFA, AFC rasmikan bangunan baru 'AFC House'
Antara kemudahan baru dalam AFC House termasuk sebuah padang bola sepak tiruan yang baharu, gimnasium, kolam pemulihan, bilik persalinan, lima bilik mesyuarat serta sebuah auditorium 182 tempat duduk. Foto The Asian Football Confederation
KUALA LUMPUR: Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) pada Selasa merasmikan bangunan baru mereka yang memberikan keluasan tambahan 200,000 kaki persegi kepada ibu pejabat mereka, 'AFC House' di Bukit Jalil di sini.

Majlis perasmian itu disempurnakan Presiden Pesekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) Gianni Infantino dan Presiden AFC Shaikh Salman Ebrahim Al Khalifa dalam satu majlis dihadiri anggota Jawatankuasa Eksekutif AFC serta Presiden dan Setiausaha Agung dari seluruh 47 ahli Persatuan di bawahnya (MA).

Dibina atas pembiayaan dana 'Forward FIFA', bangunan baru itu diharapkan dapat menguatkan lagi harapan AFC, melalui Visi dan Misi, untuk memberikan perkhidmatan sokongan dengan kecekapan lebih baik kepada MA di bawahnya.

Shaikh Salman berkata sejak memulakan operasinya pada November 2017, bangunan baharu dengan hub moden dan dinamik untuk pembangunan bola sepak telah mengubah cara penyampaian banyak program AFC untuk MAnya.

"Pelaburan pembinaan bangunan baharu ini menggariskan komitmen kami untuk menyampaikan objektif tersebut. Bagi pihak keluarga bola sepak Asia, saya harus menyampaikan penghargaan kami kepada FIFA atas kemurahan hati mereka serta Kerajaan Malaysia atas dedikasinya untuk pembangunan bola sepak Asia selama beberapa dekad ini.

"Dengan memupuk perkembangan belia, pembangunan akar umbi dan bola sepak wanita serta pembangunan jurulatih berkualiti dan pegawai berkemahiran, saya yakin bahawa AFC House yang baharu dan bertambah baik akan membolehkan MA kami mencapai tahap kecemerlangan baharu," katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Infantino berkata bangunan moden yang baharu adalah selaras dengan matlamat AFC sebagai sebuah organisasi moden dan progresif, menumpukan kepada pembangunan masa hadapan.

"Saya gembira berada di sini untuk perasmian bangunan baru 'AFC House'. Saya melawat bangunan asal ketika mula dibuka dan sudah kagum dengannya pada masa itu.

"Ia merupakan satu kebanggaan untuk berada di sini, menjadi sebahagian daripada perasmian ini dan melihat bola sepak Asia dan global bergerak membangun secara seiring," katanya.

Bangunan baru ini termasuklah sebuah padang bola sepak tiruan yang baharu, gimnasium, kolam pemulihan, bilik persalinan, lima bilik mesyuarat serta sebuah auditorium 182 tempat duduk, yang telah menjadi tempat untuk pelbagai persidangan, seminar dan bengkel, dan undian pertandingan AFC yang disiarkan secara langsung ke seluruh dunia.

Bangunan itu juga menyediakan ruang istirahat khas dan bilik mesyuarat jawatankuasa eksekutif AFC yang baharu serta tempat letak kereta bawah tanah untuk kakitangan dan pelawat selain kafeteria baru. 

-- BERNAMA