Tutup

Berita  | Sukan

Yang didamba atlet, namun siapa pereka pingat Sukan Sea KL2017?

Yang didamba atlet, namun siapa pereka pingat Sukan Sea KL2017?
Pernahkah anda terfikir siapakah yang mereka pingat untuk Sukan Sea KL2017?
MALAM ini bakal menjadi penentuan rebutan ibu segala pingat menerusi perlawaan akhir bola sepak antara skuad Malaysia menentang Thailand.

Bercerita tentang pingat, item yang sering menjadi buruan atlet dalam setiap temasya sukan itu menyimpan rahsia tersendiri.

Pernahkah anda terfikir siapakah yang mereka pingat untuk Sukan Sea KL2017?

Faktanya, pingat-pingat itu dihasilkan menerusi kerjasama antara Kementerian Belia dan Sukan dan pakar pembuatan barangan logam, Royal Selangor.

Jadi, Royal Selangor menjadi Rakan Pingat Rasmi untuk KL2017!
Kami kongsikan info menarik tentang pingat rasmi Sukan Sea KL2017:

1) Royal Selangor telah mereka bentuk pelbagai trofi dan pingat untuk pelbagai kejohanan besar antaranya F1 Malaysia, LPGA Malaysia, Sukan Komanwel 1998 dan Sukan Sea 2001.

2) Pingat-pingat Sukan Sea 2017 direka menggunakan bahan timah dan kayu kempas.

3) Rekaan pingat itu menjadi tanggungjawab sepenuh nya Royal Selangor demi memastikan kualiti terbaik.4) Pingat yang direka pula mempunyai permukaan melengkung yang disaluti badan kayu manakala bahagian tepi pingat diperbuat daripada pewter yang disadur emas atau tembaga mengikut warna pingat.

5) Bahagian kayu pula diawet dengan minyak bagi mengekalkan warna asal dan menjaga kualiti kayu.

6) Setiap pingat mempunyai diameter 80mm x 11mm dengan berat setiap satunya 140 gram.

7) Royal Selangor juga mereka obor rasmi dan replika baton KL2017. 8) Obor berbentuk segitiga yang direka melambangkan kekuatan dan perpaduan.

Menariknya, anda tidak perlu menjadi atlet untuk memiliki pingat KL2017 kerana Royal Selangor mengeluarkan pingat peringatan sebagai kenang-kenangan. Begitu juga replika obor.Untuk perkembangan dan informasi mengenai GempakXSeaGames, layari www.gempak.com/seagames2017 atau ikuti laman Facebook Astro Gempak dan Instagram @astrogempak.

Olahan oleh: Amri Hassan
Sumber: my.royalselangor.com, Iluminasi
Kredit foto: Pamper, The Star, Royal Selangor