Tutup

Ceritalah USA - Industri teknologi perlu dimensi kemanusiaan

Ceritalah USA - Industri teknologi perlu dimensi kemanusiaan
Michael Hari tidak menamatkan ijazahnya, sebaliknya memilih untuk menyertai 'boot camp' koding selama tiga bulan dan kini bekerja sebagai jurutera perisian di Lembah Silikon. - Foto Karim Raslan
ANAK kelahiran Surabaya tetapi dibesarkan di Los Angeles, Michael Hari, 22 tahun, merupakan seorang pengaturcara perisian yang cukup bertenaga. Apabila dia bersuara, bilik bergetar dengan semangat; bahasanya kaya bagaikan pendeta dan sarat dengan istilah teknologi.

Bagi Michael, "gereja adalah sebuah kampus" dan "…keyakinan itu bukan bermakna tiadanya keraguan tetapi adanya kepercayaan." Tidak ada hanya satu jalan untuk masuk ke Lembah Silikon dengan gaji permulaan lebih AS$100,000  dan menikmati kemudahan yang pelbagai.
Ijazah dan "kenal siapa" tidak begitu penting sementara golongan hispter, seperti yang kita tahu, menolak hierarki.

Sebaliknya, kata Michael: "Kita mesti jadi bagus dalam apa yang kita buat (dan) ada rasa ingin tahu untuk menyelesaikan masalah. Kemampuan kita akan jadi bukti."
Dia tidak menamatkan ijazahnya sebaliknya Michael memilih untuk masuk "boot camp" koding secara intensif selama tiga bulan yang dijalankan di ruang-ruang sewaan — salah satu daripada sekian banyak program seumpamanya yang dianjurkan oleh syarikat-syarikat gergasi teknologi di Lembah Silikon.

Sudah tentu kursus koding ini agak bercanggah dengan institusi pendidikan tradisional di wilayah ini, Stanford University yang mempunyai dana yang begitu banyak (sehingga AS$22 bilion dalam bentuk yayasan) serta rekod akademik yang cemerlang.

Kewujudan Stanford selama ini pastinya tidak berubah bagi beberapa generasi penggerak industri teknologi di Bay Area daripada Hewlett-Packard sampailah kepada Oracle, Apple, Facebook dan Snapchat.

Apatah lagi, kejayaan akan membuahkan kejayaan yang seterusnya.

Setiap usahawan mahu jadi seperti Mark Zuckerberg manakala semua pemodal teroka berharap akan bertemu dengan "unicorn" yang seterusnya. (Editor: Unicorn ialah syarikat pemula atau start-up yang bernilai lebih AS$1 bilion.)

Ini seterusnya telah mengukuhkan penguasaan Amerika dalam industri teknologi global.

Pada hari ini, tujuh daripada sepuluh syarikat teknologi terbesar dunia adalah milik Amerika. Tetapi penguasaan ini sudah tentu akan mencetuskan rasa cemburu dan masalah-masalah lain apabila syarikat-syarikat seperti Google berdepan dengan cabaran-cabaran kawal selia dan percukaian di Kesatuan Eropah dan malah di Indonesia.

Atas alasan itu: adakah gelembung teknologi ini boleh bertahan?

Kejayaan dalam sekelip mata sesetengah syarikat teknologi ini telah membuatkan banyak syarikat pemula menumpukan tenaga untuk menangani "masalah dunia pertama" seperti penambahbaikan yang berterusan ke atas aplikasi mudah alih ketika mana banyak lagi yang mungkin boleh dan harus dilakukan dalam bidang kesihatan dan pendidikan.

Lebih buruk lagi, kejayaan segera ini menyebabkan syarikat-syarikat teknologi ini merasa "berhak", membenihkan satu budaya angkuh dan tidak peduli.

Malah sebenarnya, banyak yang tidak menaruh minat kepada pemilihan presiden ini.

Presiden Barack Obama di muka depan majalah Wired. - Foto Karim Raslan
Dalam dunia yang serba pantas sekarang, adalah mudah untuk syarikat-syarikat teknologi ini lupa diri.

Michael sendiri agak malu dengan ketaksuban kepada hak istimewa ini: "Kalau dicabut daripada sumber asalnya, anda akan mula bertanya kepada diri sendiri, anda perlu berusaha keras untuk kekal di landasan."

Bagaimanapun, kepantasan perubahan teknologi — realiti pilihan, kecerdasan buatan dan robot — mungkin telah mula mencabar beberapa perkara asas.

Misalnya, apa akan jadi apabila robot dan aplikasi boleh menggantikan manusia? Apakah kita semua akan jadi lewah? Apakah nanti tujuan hidup ini?

Apakah kita akan diberikan kupon daripada kerajaan hanya untuk terus wujud? Sudah tentu, pada akhirnya ia bergantung kepada bagaimana seseorang menggunakan teknologi.

Selama beberapa dekad, teknologi telah membuktikan kemampuannya untuk melakukan lebih banyak kebaikan berbanding keburukan.

Tetapi peralihan daripada satu era teknologi kepada era yang lain boleh jadi sulit dan membingungkan. Lihat bagaimana kereta tanpa pemandu milik Uber boleh mengancam seluruh industri kereta. Pekerjaan dalam industri perkhidmatan juga sedang berdepan ancaman.

Siapa lagi yang perlukan pekerja untuk bertugas di pusat khidmat pelanggan atau melakukan kerja-kerja perakuanan dan perundangan apabila robot boleh melakukan kerja yang sama?

Ketika teknologi mula memusnahkan pekerjaan, menyebabkan banyak orang tidak ada kerja, bagaimanakah ia boleh mengisi kekosongan dalam erti kata "makna" kehidupan? Barangkali ketika itu dunia teknologi berasaskan agama yang diyakini oleh Michale akan jadi berguna?

Sudah tentu bukan kita saja yang bertanyakan soalan-soalan ini. Presiden Amerika, Barack Obama dalam majalan teknologi "Wired" keluaran terkini bercakap tentang minat dan komitmennya kepada sains dan inovasi.

Biarpun tidak ada lagi keraguan tentang nilai kewangan yang telah dijana oleh Lembah Silikon dan cara bagaimana ia jauh mengatasi apa yang boleh dibangunkan oleh China, keyakinan Presiden itu kepada sains yang tampak keanak-anakan tidak mempunyai asas moral dan sosial yang mendalam.

Teknologi selama ini adalah tentang penambahbaikan aplikasi yang berterusan. Apa yang diperlukan pada tahun-tahun mendatang ialah penekanan yang lebih banyak terhadap dimensi kemanusiaan.

Pada asasnya, kita harus mula bertanya kepada diri sendiri apakah ertiknya semua pembangunan ini?

Bagaimanakah ia akan memperbaiki kewujudan manusia?