Tutup

Sistem Android diserang 'Agent Smith'

Sistem Android diserang 'Agent Smith'
Malware itu mampu menggantikan aplikasi yang dipasang secara sah seperti WhatsApp. -
LAPORAN keselamatan yang dikeluarkan baru-baru ini mengesahkan bahawa lebih daripada 25 juta peranti Android telah 'dijangkiti' malware yang baru ditemui, dikenali sebagai 'Agent Smith.'

Menurut laporan itu, malware itu mampu menggantikan aplikasi yang dipasang secara sah seperti WhatsApp.

Malware tersebut mengambil kesempatan daripada kelemahan satu-satu aplikasi dalam sistem operasi mudah alih Android.

Ia satu perkembangan tidak baik untuk Google kerana syarikat itu dijangka akan membentangkan cadangan untuk memperbaiki kelemahan ini.
Namun apa yang berlaku membuktikan Google belum berjaya dalam melaksanakan perancangan itu.

Business Times melaporkan 'Agent Smith' tidak datang dari Google Play Store, sebaliknya, ia merebak melalui aplikasi pihak ketiga yang dihoskan oleh 9apps.com, laman web yang dimiliki oleh gergasi teknologi China, Alibaba.
Kumpulan keselamatan berkata Google telah dimaklumkan tentang isu ini, namun belum mengulas mengenai tindakan selanjutnya.

Kumpulan itu menggesa pengguna Android untuk mengemaskini sistem operasi telefon pintar mereka untuk memastikan mereka tidak terkena serangan malware ini.
Tag: Android, Google, WhatsApp, China, serangan, keselamatan, telefon pintar, operasi, Agent SmithKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.