Berani duduk silang kaki, Meghan Markle dikritik

Berani duduk silang kaki, Meghan Markle dikritik
Meghan (kiri) bersama Harry dan Ratu Elizabeth dalam acara Anugerah Pemimpin Muda Ratu, pada Selasa. - John Stillwell/Pool Photo via AP
DUCHESS OF SUSSEX, Meghan Markle, menerima kritikan ramai apabila dilihat duduk dengan bersilang kaki dalam satu acara yang turut dihadiri Ratu Elizabeth.

Meghan hadir menemani suaminya, Putera Harry, ke acara Anugerah Pemimpin Muda Ratu, di Istana Buckingham, London pada Selasa.

Duduk bersilang kaki merupakan satu perkara biasa dalam kalangan rakyat biasa, namun dilarang bagi keluarga diraja.

Malah ia dianggap biadap apabila Ratu turut berada dalam majlis yang sama.

Wanita dalam keluarga diraja diajar untuk duduk dengan gaya Duchess Slant, iaitu duduk dengan kaki dirapatkan, serta dicondong sedikit ke sebelah kiri atau kanan.

Namun bagi peminat Meghan, bekas aktres itu tidak sepatutnya terus dihentam kerana dalam tempoh dua bulan menjadi ahli keluarga diraja, tentunya masih banyak yang perlu dipelajarinya.

"Selama 36 tahun dia sudah terbiasa duduk bersilang kaki, tentu dia memerlukan masa untuk mengubah tabiat itu," kata seorang peminat di Twitter.

Ini bukan kali pertama Meghan melakukan sesuatu di luar kebiasaan tradisi keluarga diraja Britain.

Awal bulan ini, dia dikritik hebat selepas mengenakan pakaian off shoulder yang menampakkan sedikit bahagian bahunya, yang dilarang dalam etika pemakaian keluarga diraja.