Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19 ubah tabiat membeli-belah secara drastik, kata Brandwatch

COVID-19 ubah tabiat membeli-belah secara drastik, kata Brandwatch
Satu kaji selidik mendedahkan bahawa tabiat membeli-belah telah berubah secara mendadak disebabkan oleh pandemik COVID-19. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Satu kaji selidik oleh Brandwatch, syarikat perisikan sosial terkemuka, mendedahkan bahawa tabiat membeli-belah telah berubah secara mendadak disebabkan oleh pandemik COVID-19, kerana responden nampaknya berfikir lebih ke hadapan, merancang ke depan dan menambah lebih banyak beg membeli-belah.

Kajian yang melibatkan 8,094 orang dari Australia, China, Perancis, Jerman, Sepanyol, Itali, United Kingdom (United Kingdom) dan Amerika Syarikat (AS) mendapati responden membeli lebih banyak makanan kering seperti pasta dan beras daripada kebiasaan,
Ini diikuti dengan buah-buahan segar dan sayur-sayuran, sabun dan produk pembersihan lain, makanan beku dan makanan tin, air botol, tisu tandas, makanan haiwan dan ubat-ubatan.

Responden dari Australia (27 peratus), UK (28 peratus), AS (32 peratus) dan Itali (32 peratus) berkata mereka telah meningkatkan pembelian sabun dan produk pembersihan yang lain.
Sementara itu, 44 peratus responden dari China dan 40 peratus responden dari Sepanyol membeli lebih banyak buah-buahan atau sayur-sayuran segar; 29 peratus responden dari Perancis membeli lebih banyak makanan kering dan 23 peratus dari Jerman mencari air botol.

Secara keseluruhan, lebih daripada 40 peratus responden berpendapat bahawa kerajaan mereka telah berjaya dalam menangani pandemik COVID-19, manakala lebih daripada 35 peratus kurang berpuas hati dengan tindakbalas kerajaan mereka.

Kira-kira 67 peratus responden Cina berkata kerajaan mereka telah berjaya dalam memerangi pandemik, diikuti oleh UK (55 peratus) dan Jerman (kira-kira 49 peratus).

Di samping itu, kaji selidik itu juga mendapati bahawa sejak Januari, penggunaan aplikasi TikTok dan Houseparty telah meningkat.

"Orang ramai menggunakan aplikasi TikTok untuk menyiarkan kehidupan mereka ketika perintah berkurung, manakala Houseparty untuk berhubung dengan rakan-rakan," tambah Brandwatch.

-- BERNAMA


Tag: kaji selidik, Brandwatch, syarikat perisikan, tabiat membeli-belah, COVID-19, koronavirus, TikTokKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.