Tutup

Kenali B, pesaing baharu Instafames di Instagram

Kenali B, pesaing baharu Instafames di Instagram
Nampaknya Instafamous di Instagram kini sudah ada pencabar baharu. -Foto @bee_nfluencer / Instagram
INI ‘B’, serangga pertama yang mempunyai akaun media sosial Instagram.

Ya, B adalah seekor lebah. Kelakar bukan?

Akaun Instagram B diwujudkan sebagai satu mesej kesedaran awam di mana serangga kecil dan ‘suka bergambar’ ini diwujudkan menggunakan teknologi pengimejan CGI oleh Fondation de France.

Ia bertujuan dalam meningkatkan kesedaran dan membantu mengumpulkan dana untuk menyelamatkan lebah.
Menurut satu kajian, 24 peratus lebah mati di Eropah akibat peningkatan kegiatan pertanian setiap tahun.

Mungkin ada antara anda yang tertanya-tanya kenapa serangga kecil ini penting?

Lebah bertindak sebagai ejen pendebungaan dalam proses pemindahan butir debunga daripada anter ke stigma dan ia memainkan peranan penting dalam ekosistem semula jadi secara global.

Tanpa kewujudan serangga ini, tumbuh-tumbuhan tidak dapat menjalankan proses pendebungaan dan ini sekali gus akan menyebabkan pembiakan sesuatu tumbuhan itu terbantut.

Menurut laman Instagram B, usaha melindungi lebah bermaksud melindungi planet dan Fondation de France menyeru semua orang menyokong insiatif tersebut, dalam mewujudkan kesedaran berhubung perkara itu.Di Instagram, B suka mengambil gambar dirinya seperti pengguna laman sosial yang lain.

B suka bergambar dan bersantai di lokasi menarik serta sangat bersahaja ketika membuat sebarang ‘pose’ di setiap gambarnya.

Malah, telatahnya juga mirip seperti selebriti media sosial. Comel bukan?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Follow me to… save the bees!


Tag: B, Lebah, popular, Instagram, media sosial, laman sosial, teknologi, kesedaran, alam sekitar, dana, pendebungaanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.