Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Kucing yang suka merayau lebih berisiko terdedah penyakit - Kajian

Kucing yang suka merayau lebih berisiko terdedah penyakit - Kajian
Kucing yang sering merayau atau bermain di luar rumah berpotensi dijangkiti bakteria atau virus melalui sentuhan, air liur serta udara.
MUNGKIN ramai berpendapat bahawa membiarkan kucing peliharaan anda bermain di luar kawasan rumah boleh membantu kucing itu supaya lebih sihat.

Namun, tahukah anda jika berbuat demikian, risiko untuk anak-anak bulus anda itu mendapat penyakit adalah lebih tinggi?

Menurut satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Auburn di Alabama, Amerika Syarikat, persekitaran luar sememangnya memberi risiko kepada kucing anda untuk terkena jangkitan penyakit.

Kucing yang sering merayau atau bermain di luar rumah berpotensi dijangkiti bakteria atau virus melalui sentuhan, air liur serta udara.
Antara jangkitan yang akan dialami oleh kucing tersebut adalah Toxoplasma Gondii iaitu sejenis parasit.

Lebih parah lagi, jangkitan tersebut boleh dipindahkan kepada pemilik kucing itu sendiri sehingga mengakibatkan kemurungan dan skizofrenia.
Selain itu, kucing yang sering berlegar di luar rumah juga mudah terdedah kepada cacing parasit yang boleh menjangkiti anak-anak anda di rumah sehingga mengakibatkan mereka demam, sakit perut dan sawan.

Dalam pada itu, para penyelidik menyarankan agar mengurangkan aktiviti kucing di luar rumah bagi mengelakkan jangkitan parasit sehingga menjejaskan kesihatan manusia dan hidupan lain.

Di Amerika Syarikat, dianggaran kira-kira 90 juta orang memelihara kucing sebagai haiwan kesayangan mereka.
Tag: Amerika Syarikat, Kucing bermain di luar rumah, Risiko terdedah penyakit, Universiti Auburn, Alabama, Dijangkiti parasit, cacing pita, Kucing haiwan kesanyangan, Toxoplasma GondiiKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.