Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Sejarah dan fakta coklat yang mungkin anda tidak tahu

Sejarah dan fakta coklat yang mungkin anda tidak tahu
Coklat mempunyaik sejarah unik yang tersendiri. - Gambar Hiasan/REUTERS
ANDA adalah penggemar coklat?

Mungkin banyak lagi sejarah mengenai coklat yang anda belum ketahui.

Tidak mengapa, kami bantu anda mengetahui beberapa fakta menarik tentang coklat yang mungkin anda tidak ketahui.

Sungai coklat itu sememangnya wujud
Sungai coklat terkenal di dalam filem Hollywood Willy Wonka & the Chocolate Factory yang membuatkan watak utama Augustus Gloop hampir lemas itu diperbuat daripada 15,000 gelen air dicampur dengan coklat dan krim.

Dengan hampir kesemuanya diperbuat daripada krim, sungai buatan tersebut rosak dengan cepat dan pelakon mendedahkan ia meninggalkan bau yang amat 'tengik'.
Cokelat terbesar yang pernah tercipta

Untuk meraikan ulang tahun ke-100, sebuah syarikat membuat coklat antarabangsa, Thorntons telah membuat bar coklat terbesar di dunia dengan memecah rekod dunia iaitu seberat  5,792.5kg.

Coklat pernah menjadi matawang

Pada zaman Mayan (800 sebelum Masihi hingga tahun 250 selepas Masihi) biji koko digunakan sebagai mata wang kerana ia telah dianggap sebagai lebih bernilai daripada debu emas. Penanaman biji koko adalah terhad supaya nilai biji koko sebagai wang tidak akan susut.

Masyarakat Eropah paling gemar makan coklat

Menurut Pertubuhan Koko Antarabangsa, negara-negara Eropah menyumbang kepada hampir separuh pengambilan coklat di dunia.

Itu dia sedikit fakta, kini sambil-sambil makan coklat anda bolehlah sedikit sebanyak mengetahui perkembangan dan sejarah berkaitan dengan coklat yang pernah berlaku di seluruh dunia.


Tag: Nilai, filem, lemas, air, cokelat, coklat, fakta coklatKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.