KUALA LUMPUR: Hong Leong Bank (HLB) merangkul dua anugerah untuk Bank Digital Terbaik di Malaysia 2021 baru-baru ini dengan satu daripadanya diberikan oleh penerbitan industri perbankan dan kewangan antarabangsa, Asiamoney, dan satu lagi daripada portal fintech, Jurubank Digital.
Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB, Domenic Fuda, berkata, anugerah tersebut mencerminkan 'Digital di Teras" yang merupakan komitmen kumpulan yang mengutamakan pelanggan di tengah-tengah perjalanan transformasi dan inovasi digitalnya.
Katanya, dua tahun kebelakangan ini telah menunjukkan dengan jelas kepentingan produk dan perkhidmatan perniagaan digital, dan bagaimana ia akan menjadi mengukuhkan daya tahan perniagaan dan prospek pertumbuhan ketika kita dan dunia bergerak melepasi cabaran wabak COVID-19.
Ujarnya, dalam landskap digital yang semakin kompetitif di mana cadangan serupa bersaing untuk perhatian dan penglibatan pelanggan, Bank telah diiktiraf kerana menyampaikan pengalaman perbankan digital yang melampaui sebagai alat yang cekap, tetapi sebaliknya, penggerak dan rakan kongsi gaya hidup yang bermakna dan bersepadu untuk pelanggannya.
"Contoh mudah pendekatan itu ialah HLB Pocket Connect, platform perbankan interaktif dan diperibadikan pertama dalam pasaran untuk keluarga tersedia melalui pembukaan Akaun Simpanan Junior HLB.
"Pandemik ini merupakan satu penegasan dan hasil yang luar biasa pada strategi dan perjalanan digital kami dalam mewujudkan akses omnichannel kepada perkhidmatan perbankan yang memenuhi segmen sasaran yang berbeza.
"Antara satu sorotan strategi ini ialah dapat memperbaharui dan melibatkan kanak-kanak yang merupakan pengguna teknologi yang mahir dalam celik kewangan dan alam sekitar melalui platform mudah alih interaktif dengan aspek gamifikasi terbina di dalamnya.
"Ini adalah satu daripada pencapaian yang membanggakan di mana kami dapat berfikir di luar sempadan institusi kewangan untuk berkembang dan menyampaikan platform perbankan digital yang benar-benar inovatif dan relevan untuk gaya hidup mereka," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Tambah beliau, dengan cawangan fizikal masih dilihat sebagai simbol kepercayaan dan keselesaan untuk pelanggan, HLB telah menggunakan konsep 'fizital' yang menggabungkan model fizikal dan digital untuk menyampaikan perkhidmatan yang lebih lancar dan cekap melalui cara digital di cawangan.
"Ini membolehkan pelanggan memanfaatkan kemudahan digital yang diperkenalkan di cawangan seperti tablet yang bertujuan mengurangkan kertas kerja dan masa menunggu, menggunakan kemudahan perniagaan atau berbincang dengan kakitangan bank untuk membincangkan produk dan perkhidmatan yang dipesan lebih dahulu terutamanya untuk transaksi bernilai tinggi dan nasihat kewangan,” katanya.
Melihat melangkaui operasi perbankannya, HLB juga menumpukan pada inovasi untuk membolehkan antara lain, sekolah dan peruncit memanfaatkan produk dan perkhidmatan digitalnya sebagai sebahagian daripada pelan hala tuju strategi pengembangan pelanggan digitalnya. -DagangNews.com
Dagang News
Tue Jan 04 2022

HLB merangkul dua anugerah untuk Bank Digital Terbaik di Malaysia 2021 baru-baru ini. -Dagang News

Pemilihan UMNO tetap dilaksana walau ada bahagian digantung - Ahmad Maslan
Pemilihan UMNO yang bermula Rabu ini akan tetap diadakan di 22,000 cawangan dan 191 bahagian meskipun terdapat dua bahagian parti digantung.

Majlis Walimatul Urus Perdana MAIWP rai 100 pasangan pengantin
Seramai 100 pasangan pengantin diraikan dalam Majlis Walimatul Urus Perdana di Dataran Merdeka, pada Ahad.

Stephen Jimbangan sahkan sudah hantar surat letak jawatan sebagai Presiden Gagasan Rakyat
Stephen Jimbangan mengesahkan sudah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) bagi memberi laluan kepada kepimpinan baharu.

AWANI Ringkas: Pemimpin dapat kuasa, jangan susahkan rakyat
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

MetMalaysia | Hujan lebat berterusan tahap bahaya di Pahang dan Johor
Hujan lebat berterusan tahap bahaya dijangka melanda Rompin di Pahang serta Mersing dan Kota Tinggi di Johor sehingga esok. Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menerusi amaran yang dikeluarkan pada jam 1 tengah hari tadi memaklumkan, hujan lebat berterusan tahap buruk dijangka melanda Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh di Kelantan serta seluruh kawasan di Terengganu.

Palestin | Penduduk Al-Ahmar dihalau, rumah dirobohkan
Rakyat Palestin di halau keluar daripada kediaman mereka di Khan al-Ahmar. Penduduk hanya mampu melihat, pihak rejim Israel memusnahkan rumah, mengeluarkan arahan berpindah dan mengembangkan kawasan penempatan haram Israel.

Serangan Dron | Letupan di kilang pertahanan Iran
Kilang pertahanan Iran meletup akibat serang dron pada awal pagi Ahad. Kementerian Pertahanan Iran melaporkan berlaku kerosakan pada bumbung fasiliti berkenaan dan tiga dron telah ditembak jatuh.

Politik | Jangan susahkan rakyat ketika ada kuasa - PM
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan pemimpin supaya jangan menyusahkan rakyat ketika mereka ada kuasa. Dalam masa sama, beliau mengingatkan pemimpin supaya menggunakan kuasa untuk membantu rakyat yang terdiri pelbagai kaum.

Belanjawan 2023: Pemilikan rumah mampu milik antara hasrat golongan belia - Ahmad Maslan
Pemilikan rumah mampu milik merupakan antara intipati atau hasrat yang diutarakan oleh golongan belia dalam sesi dialog Belanjawan 2023 yang diadakan pada minggu lepas.

Konsep 'Malaysia Madani' bukan retorik atau slogan semata-mata - Wan Azizah
Konsep 'Malaysia Madani' yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan retorik atau slogan semata-mata, kata isteri Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Hong Leong Bank diiktiraf bank PKS terbaik untuk kali ke-4 di Anugerah Perkhidmatan Kewangan Runcit 2022
HLB juga dinobatkan sebagai 'Bank PKS Terbaik di Malaysia' oleh Asian Banking and Finance baru-baru ini.

HLB rangkul dua anugerah Bank Digital Terbaik di Malaysia 2021
Anugerah tersebut mencerminkan 'Digital di Teras" yang merupakan komitmen kumpulan yang mengutamakan pelanggan di tengah-tengah perjalanan transformasi dan inovasi digitalnya.

Moody's sahkan penarafan empat bank Malaysia, unjuran stabil
Moody's Investors Service mengesahkan penarafan deposit mata wang asing jangka panjang Hong Leong Bank Bhd, Public Bank Bhd dan RHB Bank Bhd masing-masing pada A3.

Bursa Malaysia dibuka bercampur-campur
Bursa Malaysia dibuka bercampur-campur hari ini ketika indeks utama susut sedikit berikutan prestasi Public Bank dan Hong Leong Bank.

Abah Tak Bagi, iklan Raya Hong Leong Bank serius comel & kelakar!
Tina gagal mendapatkan aiskrim yang diinginkan termasuk beberapa barangan lain seperti telefon pintar dan gaun puteri.

Alliance DBS kekal saranan 'beli' terhadap HLB
Firma penyelidikan itu berkata prestasi kewangan separuh tahun kewangan HLB yang berakhir pada 31 Dis, 2016, adalah dalam jangkaan.

Saham TNB baik susulan pengumuman beli Vortex Solar Investment
Saham Tenaga Nasional Bhd (TNB) meningkat 10 sen hari ini susulan pengumuman pembelian dalam Vortex Solar Investments yang berpangkalan di United Kingdom (UK).

Hong Leong Bank perkenal platform pinjaman dalam talian
Hong Leong Bank Bhd hari ini memperkenalkan platform permohonan pinjaman kenderaan dalam talian yang dikenali sebagai Loan2Go.

Hong Leong Bank yakin Watson akan menambah baik perkhidmatan pelanggan kad kredit
Pelanggan kad kredit Hong Leong Bank Berhad (HLBB) bakal menikmati perkhidmatan pelanggan atas talian yang lebih efisen melalui pelaksanaan teknologi Watson.

Hong Leong Bank umum dua pelantikan utama
Hong Leong Bank Bhd (HLBB) mengumumkan pelantikan Foong Pik Yee sebagai Ketua Pegawai Kewangannya dan Jean Yap sebagai Ketua Serantau.