KUALA LUMPUR :Mahkamah United Kingdom (UK) meluluskan permohonan Malaysia Aviation Group Bhd (MAG), syarikat induk Malaysia Airlines Bhd untuk melaksanakan komponen utama dalam pelan penstrukturan dan penyusunan semula operasi.
Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut pada Rabu, proses penstrukturan itu akan dilaksanakan berdasarkan Rancangan Perniagaan Jangka Panjang (LTPB).
Ia langkah yang diambil dalam memastikan kelangsungan sektor penerbangan yang jelas dihimpit pandemik COVID-19.
"Pada awal tahun 2020, kita telah menyaksikan MAG tampil dengan pelbagai program pemulihan secara berterusan.
"Pandemik COVID-19 (yang tiba sekali lagi) menyebabkan momentum itu terhenti. Lebih-lebih lagi apabila sempadan ditutup dan pesawat terkandas di lapangan terbang, jelas industri penerbangan adalah industri yang paling teruk terjejas.
"Pemulihan sepenuhnya dijangka hanya akan berlaku pada 2023. Jadi, MAG mengambil langkah drastik untuk mengurangkan kos, memelihara tunai dan mentransformasikan perniagaan sejajar dengan aspirasi jangka panjang dalam menghadapi krisis ini," kata kenyataan tersebut.
Oleh yang demikian, kenyataan itu menyebut, MAG terpaksa mengambil langkah yang holistik merangkumi penyusunan semula termasuk mengkaji ukuran perniagaan.
"MAG sebelum ini telah melakukan perbincangan secara aktif bersama dengan semua pihak termasuk pemegang kepentingan dan mereka memberikan sokongan sepenuhnya terhadap usaha (penstrukturan semula ini).
"Walau bagaimanapun, masih ada sebilangan kecil pemiutang yang belum menunjukkan sokongan mereka terhadap strategi ini.
"Oleh yang demikian, sebahagian proses penstrukturan turut dilaksanakan melalui skim pengaturan yang akan dicadangkan oleh anak syarikat, MAB Leasing Limited ("MABL")," tambah kenyataan sama.
Terdahulu, MABL telah mengemukakan surat penyata kepada kumpulan-kumpulan pemiutang bagi memaklumkan skema penstrukturan MAG di bawah Bahagian 26 Akta Syarikat UK 2006.
Mahkamah kemudian mengadakan sesi pendengaran pada 20 Januari 2021 dan telah meluluskan MABL untuk mengadakan mesyuarat bersama pemiutang untuk mempertimbangkan cadangan skim tersebut.
Nickyson Nyambar
Wed Jan 20 2021

Perbincangan bersama kumpulan pemiutang telah dilakukan sejak September tahun lalu bagi mendapat persetujuan mereka dalam meneruskan skim penstrukturan semula MAG. -Gambar fail

Ketepikan perbezaan, terus bersatu menentang COVID-19 - Halimah Sadique
Katanya, rata-rata rakyat Malaysia kekal teguh sebagai sebuah masyarakat dan ia perlu diteruskan sehingga peperangan menentang musuh halimunan tersebut selesai.

Operasi penguatkuasaan perlu ada empati
Dalam kerangka peraturan WBB yang lebih longgar, pihak berkuasa harus juga menerapkan sikap dan pendekatan yang fleksibel dalam menangani ketidakpatuhan.

MyCC kenakan denda RM10.3 juta terhadap Dagang Net
Dagang Net Technologies Sdn Bhd telah menyalahgunakan kedudukan dominannya melalui perjanjian secara eksklusif.

COVID-19: Rakyat Malaysia antara dua kes baharu penularan tempatan di Singapura
Lelaki itu yang tiba dari Malaysia pada 23 Dis tahun lepas menerima dos pertama vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech pada 22 Jan dan dos kedua pada 14 Feb.

AWANI Ringkas: Pesakit COVID-19 boleh diarah pakai gelang pengesan

"Tidak sedar sudah selesai" - Reaksi Ismail Sabri selepas menerima suntikan pertama vaksin COVID-19
Ismail Sabri mengingatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan berita palsu berhubung keselamatan vaksin.

COVID-19: Denda RM10,000 langgar PKP keterlaluan dan kejam - Hannah Yeoh
Beliau menyifatkan hukuman yang diumumkan Menteri Kanak Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu sebagai kejam dan keterlaluan.

130 'frontliners' termasuk pengamal media terima vaksin di KK Kota Samarahan hari ini
Klinik Kesihatan (KK) Kota Samarahan antara empat KK yang akan melakukan proses vaskinasi melibatkan 130 petugas barisan hadapan hari ini.

Guna radio komuniti sampaikan maklumat mengenai vaksin COVID-19
Guna radio komuniti sampaikan maklumat Vaksin COVID-19 kepada masyarakat yang tinggal di kawasan pedalaman atau bukit bukau. Itu saranan Prof Madya Dr Sara Chinnasamy, yang menekankan bahawa kefahaman tentang vaksin COVID-19 perlu dilakukan kepada mereka yang tiada kemudahan capaian internet.

Ini antara SOP bakal dikenakan Arab Saudi kepada jemaah umrah
TH Travel bersedia menghadapi sebarang peraturan dan Prosedur Operasi Standard baharu yang ditetapkan kerajaan Arab Saudi.

Malaysia Airlines akan perkenal Pas Kesihatan Perjalanan Digital
Kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).

COVID-19: Perdana Menteri Prayuth penerima vaksin pertama di Thailand
Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha akan menjadi warga Thai pertama yang diberi vaksin Sinovac Biotech COVID-19 di Thailand.

Berita tempatan pilihan sepanjang Isnin
Antara pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Khazanah suntik RM3.6b kepada Malaysia Airlines untuk penstrukturan semula
Ia selepas Mahkamah Tinggi UK memberi lampu hijau membenarkan penstrukturan semula syarikat itu yang mempunyai liabiliti lebih RM15 bilion.

Inilah Kapten Hamdan Che Ismail, yang menerbangkan vaksin COVID-19 ke Malaysia
Menjadi juruterbang pertama membawa vaksin COVID-19 ke bumi Malaysia, anak kelahiran Tumpat, Kelantan ini bangga kerana terlibat dalam sebahagian daripada sejarah negara.

Vaksin COVID-19: 'Terima kasih berjaya bawa pulang vaksin untuk rakyat' - Menara kawalan
Ketibaan kumpulan pertama vaksin COVID-19 di negara ini pada Ahad membuka lembaran baharu dalam peperangan menentang COVID-19 sejak setahun lalu.

Cabaran di sebalik penerbangan vaksin - DHL Express
Kejayaan kumpulan pertama Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech tiba di negara dibawa menaiki pesawat Malaysia Airlines MH604 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ahad memberi sinar

Kerajaan cadang keluar pasport vaksin untuk penerima vaksin
Kerajaan bercadang untuk mengeluarkan pasport vaksin kepada individu yang sudah menerima vaksin COVID-19.

Vaksin COVID-19 selamat tiba, netizen Malaysia zahir rasa syukur
Dapat dilihat keterujaan orang ramai serta memuji kecekapan kerajaan dan semua pihak yang membantu melancarkan proses penghantaran pertama itu.

Waspada sebarang kesan negatif vaksin COVID-19 - Dr Zainal Ariffin
Program vaksinasi perlu dijalankan secepat mungkin agar pengawalan pandemik dapat dilakukan dalam tempoh singkat.