KUALA LUMPUR: Nilai ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding dolar AS pada hari Rabu apabila dolar AS menyusut di tengah-tengah tekanan inflasi yang semakin meningkat, kata seorang penganalisis.
Pada 9 pagi, mata wang tempatan naik sedikit kepada 4.5050/5100 berbanding dolar AS daripada penutup semalam pada 4.5060/5130.
Pengarah Urusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata pelabur akan mengikuti ucapan pengerusi Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) Jerome Powell lewat hari ini, kerana ia akan memberikan petunjuk tentang langkah Rizab Persekutuan yang seterusnya.
Sementara itu, peniaga ActivTrades Dyogenes Rodrigues Diniz berkata kenaikan nilai dolar AS baru-baru ini didorong oleh pengeluaran data Keyakinan Pengguna Lembaga Persidangan (CB) AS, yang lebih tinggi daripada jangkaan.
"Kenaikan dolar AS disebabkan perbelanjaan pengguna yang lebih tinggi dan cenderung untuk menyebabkan tekanan inflasi. Ini boleh mendorong Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah bagi membendung kenaikan harga," katanya.
Sementara itu, ringgit juga didagangkan lebih tinggi berbanding sekumpulan mata wang utama.
Nilai ringgit menambah nilai berbanding dolar Singapura kepada 3.2780/2821 daripada 3.2804/2860 pada penutup semalam dan meningkat berbanding yen Jepun kepada 3.2497/2537 daripada 3.2614/2677 sebelumnya.
Ringgit turut meningkat berbanding pound Britain kepada 5.3943/4003 daripada 5.4004/4088 pada Selasa dan mengukuh berbanding euro kepada 4.6591/6642 daripada 4.6705/6777 semalam.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Nov 30 2022

Pada 9 pagi, mata wang tempatan naik sedikit kepada 4.5050/5100 berbanding dolar AS daripada penutup semalam pada 4.5060/5130. -Gambar fail/BNM

Lee Zii Jia perlukan jurulatih - Roslin Hashim
Penurunan prestasi menyaksikan Zii Jia turut berdepan penurunan ranking dunia dari tangga kedua ke tangga keempat.
![AWANI Pagi: Fokus Berita & Menarik di astroawani.com [29 Januari 2022] AWANI Pagi: Fokus Berita & Menarik di astroawani.com [29 Januari 2022]](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2007039/11199715291674957360883_640x360.jpg)
AWANI Pagi: Fokus Berita & Menarik di astroawani.com [29 Januari 2022]
AWANI Pagi membawakan kemaskini terkini mengenai berita dalam dan luar negara yang dilaporkan di www.astroawani.com bersama Geegee Ahmad dan Nursyazwani Saiful Sham.

Mustafa Centre dari Singapura bakal buka gedung pertama di Johor Bahru
Mustafa akan membeli 591 unit runcit yang tidak terjual di Capital City Mall daripada syarikat tersebut yang merupakan gabungan kawasan boleh sewa bersih seluas 641,216 kaki persegi.

Wushu hanya sasar satu pingat emas di Sukan SEA Kemboja
Sasaran rendah ditetapkan kerana WFA memperkenalkan format baharu pertandingan yang lebih mencabar.

3 terkorban dalam gempa bumi kuat di Iran
Media turut melaporkan salji tebal di beberapa kawasan terjejas, dengan suhu sejuk serta gangguan bekalan elektrik memburukkan lagi keadaan.

Penjenayah bertopeng diburu kes samun di Banting
Empat suspek terbabit memasuki rumah mangsa dengan cara memanjat pagar sebelum merompak mangsa.

Mangsa banjir Johor menurun kepada 2,511
Jumlah mangsa banjir berkenaan melibatkan 697 keluarga dari tujuh daerah iaitu di Mersing, Kluang, Kota Tinggi, Batu Pahat, Segamat, Tangkak dan Muar.

Selangor FC terbang ke Bangkok lawan kelab Thailand
Skuad Gergasi Merah akan terbang ke negara jiran itu dalam siri jelajah pramusim bermula 5 hingga 10 Februari depan.

AR Rahman tampil dengan konsert memukau di Stadium Nasional Bukit Jalil
Penyanyi itu memukau penonton dengan lagu hitnya yang dihasilkannya untuk filem Slumdog Millionaire, yakni 'Jai Ho' dan 'Oh Sayo'.

Pembersihan UMNO: Pemecatan ahli langgar disiplin parti perkara biasa - Ku Li
Menurutnya, amalan itu bukanlah sesuatu yang baharu kerana perkara itu turut berlaku dalam parti lain.

Ringgit ditutup tinggi sedikit berbanding dolar AS
Pada 6 petang, ringgit meningkat kepada 4.2410/2475 berbanding dolar AS daripada 4.2450/2465 pada penutup Khamis.

Harga minyak naik, ringgit terus mengukuh pada sesi awal
Ringgit meneruskan momentum kenaikannya apabila dibuka mengukuh berbanding dolar AS pada hari ini.

Ringgit teruskan peningkatan berbanding dolar AS ketika awal dagangan
Pada 9 pagi, mata wang tempatan terus meningkat kepada 4.2510/2600 berbanding dolar AS daripada 4.2575/2625 sewaktu ditutup pada Rabu.

Ringgit ditutup paras tertinggi dalam tempoh 9 bulan berbanding dolar AS
Ringgit meneruskan aliran menaiknya untuk ditutup pada paras tertinggi hampir sembilan bulan berbanding dolar AS hari ini.

Ringgit mengukuh berbanding dolar AS dalam dagangan awal
Pelabur dijangka terus berhati-hati berikutan kemungkinan peningkatan mendadak kes COVID-19 di China selepas perayaan Tahun Baharu Cina.

Ringgit teruskan kenaikan, ditutup tinggi berbanding dolar AS
Pada 6 petang, ringgit meningkat kepada 4.2830/2875 berbanding dolar AS daripada 4.3050/3100 sewaktu ditutup semalam.

Ringgit dibuka mengukuh berbanding dolar AS
Ringgit meneruskan peningkatan semalam apabila dibuka lebih tinggi hari ini berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) susulan minat belian yang kembali ketara.

Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS
Ringgit menyusut daripada peningkatan semalam untuk ditutup rendah berbanding dolar AS hari ini.

Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS menjelang keputusan mengenai kadar OPR oleh BNM pada Khamis.

Ringgit ditutup rendah susulan aktiviti pengambilan untung
Pada 6 petang, ringgit turun ke paras 4.3250/3280 berbanding dolar AS daripada 4.3150/3200, semalam.