SEPANG: Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia menjangkakan pembukaan semula sempadan akan membantu ia mencapai sasaran untuk mencapai faktor muatan 95 peratus faktor muatan menjelang akhir tahun ini.

"Malaysia mengorak langkah penting dengan pembukaan semula sempadan. Orang ramai mahu datang ke Malaysia seperti yang kita dapat lihat melalui jualan tiket yang menggalakkan dalam beberapa minggu akan datang," kata Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat.

Riad berkata, terdapat 12 penerbangan antarabangsa AirAsia yang dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) hari ini dengan kira-kira 60 peratus penumpang berada di dalam pesawat berkenaan, satu petunjuk yang menggalakkan.

"Hari ini menandakan satu peristiwa penting dalam perjalanan panjang ke arah pemulihan industri pelancongan di rantau ini. Kami diberi peluang sekarang untuk menyambung semula dan membina semula rangkaian yang kami ada sebelum ini," katanya kepada pemberita selepas menyambut penerbangan AK381 AirAsia dengan 140 penumpang dari Jakarta di KLIA2 di sini hari ini.

Pada 8 Mac lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa sempadan negara akan dibuka semula mulai 1 April selaras dengan rancangan negara untuk memasuki tempoh peralihan kepada fasa endemik COVID-19.

-- BERNAMA