BISNES

Perjanjian perdagangan dengan India hampir dimuktamadkan - Trump

Astro Awani 17/07/2025 | 01:30 MYT
Trump juga menekankan bahawa strategi tarif agresifnya telah membuka pintu pasaran yang sebelum ini tertutup kepada syarikat AS. - Foto fail/AP
WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, menyatakan bahawa pentadbirannya kini berada “sangat hampir” untuk memuktamadkan perjanjian perdagangan dengan India, sambil menambah bahawa satu perjanjian dengan Eropah juga berkemungkinan dicapai dalam masa terdekat.


Ringkasan AI
  • Presiden Trump menyatakan rundingan dengan India hampir selesai, dengan fokus kepada pengurangan tarif dan akses pasaran lebih luas kepada syarikat AS.
  • Rundingan dengan Eropah masih berpotensi, sementara Kanada masih dalam peringkat awal. Trump juga mencadangkan tarif 1015 peratus terhadap lebih 150 negara kecil.
  • Rundingan ini berlaku di tengah ketegangan perdagangan global, khususnya dengan negara BRICS, dan Trump menekankan kejayaan strategi tarifnya membuka pasaran baharu kepada Amerika Syarikat.


“Kami sangat hampir dengan perjanjian bersama India, dan saya fikir kami juga boleh capai sesuatu dengan Eropah,” katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau turut menyatakan bahawa rundingan dengan Kanada masih terlalu awal untuk dijangka hasilnya, dan memberi bayangan bahawa tarif sebanyak 10 hingga 15 peratus mungkin dikenakan ke atas lebih 150 negara kecil sebagai sebahagian daripada strategi perdagangan baharu.

Perjanjian dengan India dijangka memberi akses pasaran lebih luas kepada syarikat AS, dengan fokus kepada pengurangan tarif di bawah 20 peratus bagi barangan dan perkhidmatan tertentu.

Rundingan ini berlangsung di tengah-tengah ketegangan perdagangan global yang semakin meningkat, termasuk ancaman tarif tinggi terhadap negara-negara BRICS seperti Brazil dan India.

Sementara itu, delegasi perdagangan India yang diketuai oleh Rajesh Agrawal kini berada di Washington untuk menyelesaikan butiran akhir perjanjian.

Trump juga menekankan bahawa strategi tarif agresifnya telah membuka pintu pasaran yang sebelum ini tertutup kepada syarikat AS.

Rundingan dengan Eropah masih belum mencapai tahap yang sama, namun Trump menyatakan bahawa pentadbirannya bersedia untuk meneroka peluang perjanjian jika syarat-syarat yang menguntungkan dapat dicapai.






#Donald Trump #perjanjian perdagangan #tarif #BRICS