Sabah unjur kutipan hasil RM4.169 bilion pada 2018

Kerajaan Negeri Sabah sekali lagi mencatatkan impak positif dengan pengumuman bajet lebihan bagi tahun 2018 yang dibentangkan oleh Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman petang ini.

MUSA memaklumkan bagi tahun 2018, kutipan hasil diunjur adalah bernilai RM4.169 bilion manakala bagi perbelanjaan kerajaan pula sebanyak RM4.104 bilion dengan merekodkan lebihan RM64 juta. - Astro AWANI. | Astro Awani
Kerajaan Negeri Sabah sekali lagi mencatatkan impak positif dengan pengumuman bajet lebihan bagi tahun 2018 yang dibentangkan oleh Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman di Dewan Undangan Negeri (DUN) petang ini.

Musa berkata, untuk tahun hadapan kutipan hasil diunjur adalah bernilai RM4.169 bilion manakala bagi perbelanjaan kerajaan pula sebanyak RM4.104 bilion dengan merekodkan lebihan RM64 juta.

Beliau menambah, perkembangan ekonomi negeri ini turut mencatatkan unjuran 5.5 peratus yang dilihat sebagai pencapaian positif sekiranya dibandingkan dengan ekonomi global tidak menentu masa kini.

untuk tahun hadapan kutipan hasil diunjur adalah bernilai RM4.169 bilion manakala bagi perbelanjaan kerajaan pula sebanyak RM4.104 bilion dengan merekodkan lebihan RM64 juta.


"Kita menjangkakan hasil negeri ini akan meningkat ekoran pengukuhan dan kestabilan harga minyak sawit mentah.

"Sehubungan itu, kita akan terus menunaikan tanggungjawab dalam memajukan Sabah khususnya dari segi liputan bekalan air bersih dan bekalan elektrik kepada rakyat,"katanya ketika membentangkan Bajet 2018 Sabah, hari ini.