Malu untuk mencuba, kurang maklumat, dan bimbang kepada persaingan. Itu antara kekangan yang dihadapi oleh usahawan Bumiputera pada masa kini.

Namun apakah penyelesaian terbaik sekiranya persoalan asas masih membelenggu peniaga bumiputera untuk mengharungi dunia perniagaan yang mencabar?

Menurut Ketua Biskaunselor Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) 'Azra'i Shu'ib, antara halangan yang dihadapi adalah kurangnya ilmu asas perniagaan yang terhad dalam kalangan usahawan Bumiputera.

"Kebanyakan usahawan Bumiputera ini, mereka kekurangan maklumat. Jadi bila kekurangan maklumat, mereka tidak mempunyai satu tindakan yang baik untuk berdaya maju. Di antara mereka selalu menyatakan mereka mempunyai cabaran dari segi modal, sedangkan di luar sana, kita dah cukup agensi, cukup bantuan kerajaan, dalam memberi modal kepada mereka".

"Mereka juga kata mereka tidak mempunyai kepakaran, tidak mempunyai cukup kemahiran untuk membangunkan bisnes mereka. Tapi di luar sana telah ada agensi-agensi kerajaan, telah ada badan badan terlibat dalam membangunkan kapasiti dan keupayaan mereka,"tambah beliau.

Beliau juga tidak menafikan ada usahawan bumiputera yang masih takut kepada pesaingan dalam dunia perniagaan ini.

Ketua Biskaunselor Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) 'Azra'i Shu'ib, kongsikan pengalamannya dalam dunia keusahawanan ketika ditemui Astro AWANI pada 20 Ogos di Program BAHTERA yang dianjurkan Kementerian Kewangan.
"Ini juga merupakan ciri-ciri keusahawanan di kalangan usahawan Bumiputera. Mereka masih ada lagi sifat-sifat malu untuk mencuba. Mereka masih lagi ada sifat di mana mereka takut kepada persaingan. Sedangkan sebenarnya jika mereka berjaya membangunkan perniagaan mereka, memenuhi ciri-ciri pemasaran dan standard produk, sebenarnya mereka masih boleh lagi bersaing dengan yang lain.

"Ini yang kami cuba terapkan dalam program ini di mana mereka perlu sedar bahawa keusahawan ini memerlukan ilmu. Ilmu bagaimana mahu meningkatkan kualiti, ilmu bagaimana mahu menyediakan produk dan barangan yang memberi saingan dan ilmu yang menyediakan barangan berkualiti tingg, " katanya ketika ditemui di Program Bumipreneurs of Tomorrow (BAHTERA) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada Khamis.

Sebelum ini Ketua Setiausaha Perbendaharaan Kementerian Kewangan, Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata Program BAHTERA merupakan platform 360 darjah untuk usahawan Bumiputera bersedia bukan sahaja untuk masa ini, tetapi untuk berdepan cabaran mendatang

Jelas beliau, ia bukan sahaja mengenai cerita modal semata-mata, tetapi BAHTERA menyediakan sokongan, memperkukuh maklumat perniagaan serta strategi penjenamaan.