NEW DELHI: Pengawal selia penerbangan India mengenakan denda 4.4 juta rupee India (AS$53,320) ke atas syarikat penerbangan AirAsia India kerana juruterbang syarikat itu tidak menjalani latihan seperti yang ditetapkan, menurut sumber rasmi pada Sabtu.
Direktorat Jeneral Penerbangan Awam (DGCA) mendenda syarikat penerbangan swasta itu kerana melanggar syarat penerbangan awam (CAR) berhubung latihan mandatori juruterbang tidak dilakukan mengikut jadual semasa Pemeriksaan Kecekapan Juruterbang, lapor Xinhua.
Syarikat itu dikenakan penalti dua juta rupee India (AS$24,236) manakala denda 300,000 rupee India (AS$3,635) dikenakan ke atas setiap lapan pemeriksa kerana gagal melaksanakan tugas mereka mengikut CAR DGCA.
Selain itu, pengawal selia penerbangan juga menggantung tugas ketua bahagian latihan syarikat penerbangan swasta itu selama tiga bulan.
DGCA menjalankan pemeriksaan pada 23 hingga 25 Nov tahun lepas.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Feb 11 2023

AirAsia India didenda kerana juruterbang syarikat itu tidak menjalani latihan seperti yang ditetapkan, menurut sumber rasmi pada Sabtu. - Gambar fail/REUTERS

Seorang maut, tujuh cedera nahas tiga kenderaan di Jalan Bikam-Sungkai
Seorang maut manakala tujuh lagi cedera dalam kemalangan yang melibatkan tiga buah kenderaan di Jalan Bikam-Sungkai, dekat Tapah, hari ini.

Penemuan puluhan bangkai kucing: Polis cari suspek
Polis sedang mengesan individu yang dipercayai terlibat dalam kes penemuan puluhan bangkai dan rangka kucing di sebuah rumah sewa di Kondominium Bayu Tasik, Bandar Sri Permaisuri, Cheras.

Azeem Fahmi juarai acara 100m di Florida
Jaguh pecut negara, Muhammad Azeem Mohd Fahmi menjuarai acara 100 meter di Kejohanan Florida State Universiti Relays.

Pembantu pergigian maut, anak cedera dalam kemalangan kendiri
Mangsa sedang dalam perjalanan ke Mukah bersama anaknya ketika kejadian pada kira-kira 5 pagi itu.

Pembangunan IKN Nusantara, MyAirline kaji destinasi baharu
MyAirline Sdn Bhd sedang kaji dan teroka destinasi baharu syarikat penerbangan tambang murah itu dari Kuching ke Pontianak bagi sambut pembangunan ibu negara Nusantara di Kalimantan Timur.

Pakej Rahmah Haji tawar harga bawah RM50,000 - Menteri Agama
Bakal jemaah haji pada tahun ini berpeluang mendapatkan Pakej Rahmah Haji yang ditawarkan pada harga di bawah RM50,000 seorang oleh Pengelola Jemaah Haji (PJH).

12 lorong RFID ditambah di Lebuhraya Utara-Selatan
Penambahan 12 lorong RFID di Lebuhraya Utara-Selatan sudah selesai dan mula beroperasi sejak 11 Mac lepas. Lorong tambahan berkenaan adalah di di Plaza Tol Setia Alam, Subang, Jalan Duta, Putra Mahkota, Kajang, Kubang Semang, Sungai Besi, Shah Alam, Sungai Buloh, Rawang Selatan dan Jambatan Pulau Pinang.

Peniaga ayam resah jualan kurang sambutan
Peniaga ayam di sekitar Melaka resah berikutan jualan mereka yang agak suram sejak hari pertama Ramadan.

Malaysia masih tunggu kelulusan tambahan 350 kouta haji tahun ini
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Na'im Mokhtar memaklumkan Malaysia masih menunggu jawapan daripada kerajaan Arab Saudi berhubung pemohonan untuk mendapatkan tambahan 350 kouta haji bagi tahun ini.
![[INFOGRAFIK] Kos Haji, bayaran Haji & bantuan kewangan Haji 1444H/2023 [INFOGRAFIK] Kos Haji, bayaran Haji & bantuan kewangan Haji 1444H/2023](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015571/25449825631679728281221_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Kos Haji, bayaran Haji & bantuan kewangan Haji 1444H/2023
Berikut adalah infografik berkenaan dengan Kos Haji, bayaran & bantuan kewangan Haji bagi tahun 2023. Sila klik untuk video penuh.

AirAsia India didenda juruterbang tidak jalani latihan ikut ketetapan
AirAsia India didenda kerana juruterbang syarikat itu tidak menjalani latihan seperti yang ditetapkan, menurut sumber rasmi pada Sabtu.

Kenyataan menteri penerbangan berhubung Airasia India burukkan lagi keadaan
Kenyataan menteri penerbangan India baru-baru ini bahawa AirAsia India akan menutup operasinya telah mengetengahkan masalah yang dihadapi syarikat penerbangan tambang rendah berusia enam tahun itu.

AirAsia India lancar penerbangan antarabangsa pada separuh kedua 2018
AirAsia India menyasarkan untuk melancarkan perkhidmatan penerbangan antarabangsa pada separuh kedua 2018 apabila ia dilengkapi sekurang-kurangnya 20 pesawat.

Pihak pentingkan diri sendiri cuba jejaskan operasi AirAsia di India
Tata Sons menuduh ada pihak yang menyebarkan cerita tidak berasas bagi menjejaskan operasi syarikat penerbangan AirAsia India.

AirAsia India tawar tiket 27 sen
Syarikat penerbangan itu akan memulakan operasi dari Bangalore ke Chennai dan Goa pada 12 Jun ini.