DUNIA

Angka kematian di seluruh Semenanjung Gaza meningkat kepada 40,005, lebih 92,401 cedera

Bernama 15/08/2024 | 16:17 MYT
Pihak berkuasa kesihatan tempatan mengesahkan bahawa angka kematian rakyat Palestin akibat serangan Israel sejak 7 Oktober telah meningkat kepada 40,005 orang. - AP
GAZA: Pasukan tentera Israel melakukan tiga pembunuhan beramai-ramai terhadap keluarga-keluarga di Semenanjung Gaza dalam tempoh 24 jam lepas, mengakibatkan sekurang-kurangnya 40 rakyat Palestin terbunuh dan 107 lagi cedera, menurut sumber perubatan.

Pihak berkuasa kesihatan tempatan mengesahkan bahawa angka kematian rakyat Palestin akibat serangan Israel sejak 7 Oktober telah meningkat kepada 40,005 orang, dengan 92,401 individu lagi mengalami kecederaan, lapor Agensi Berita dan Penerangan Palestin (WAFA).

Kebanyakan mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

Menurut sumber yang sama, perkhidmatan kecemasan masih tidak dapat membantu ramai mangsa dan membawa keluar mayat yang terperangkap di bawah runtuhan atau yang berselerakan di jalan-jalan di seluruh kawasan bergolak itu, kerana tentera Israel terus menghalang pergerakan ambulans dan pasukan pertahanan awam.

-- BERNAMA

#angka kematian #Gaza #Palestin #tentera Israel #Pembunuhan #keganasan