INTERNATIONAL
Bekalan elektrik terputus, beberapa kedutaan di Vanuatu musnah akibat gempa

Kerosakan di premis Tana Plaza Pharmacy di Port Vila susulan gempa 7.3 magnitud yang melanda Vanuatu. -REUTERS
WELLINGTON: Beberapa bangunan kedutaan di negara kepulauan Pasifik, Vanuatu, musnah akibat gempa bumi berukuran 7.3 magnitud pada Selasa, lapor agensi berita Jerman (dpa).
Ringkasan AI
- Gempa bumi berukuran 7.3 magnitud melanda Vanuatu, menyebabkan kerosakan ketara pada beberapa bangunan kedutaan.
- Kedutaan AS mengalami kerosakan besar dan akan ditutup sehingga diberitahu kelak.
- Menteri Luar New Zealand Nanaia Mahuta menyatakan keprihatinan dan kesediaan untuk membantu Vanuatu.
Kedutaan AS memaklumkan ia "mengalami kerosakan besar" dan akan ditutup sehingga diberitahu kelak.
"New Zealand amat prihatin terhadap gempa bumi besar di Vanuatu dan kerosakan yang berlaku," tulis Peters di platform X.
"Doa kami bersama rakyat dan pihak berkuasa Vanuatu. Kami bersedia membantu Vanuatu dan akan bertindak balas terhadap sebarang permintaan bantuan," tambahnya.
Kenyataan daripada misi AS di Papua New Guinea turut menyatakan solidariti yang sama.
"Doa kami kepada semua yang terjejas akibat gempa bumi ini dan kerajaan AS akan bekerjasama rapat dengan rakan-rakan kami di Vanuatu," menurut kenyataan itu.
-- BERNAMA
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami