BEIJING: China menafikan dakwaan Britain mengenai kemungkinan kes pengintipan di Parlimen London, lapor Agensi Berita Jerman ( dpa ).
"Dakwaan bahawa China terlibat dalam aktiviti pengintipan terhadap Britain adalah tidak berasas sama sekali, dan China dengan tegas menafikannya," kata jurucakap Kementerian Luar Mao Ning di Beijing pada Isnin.
"Kami menggesa Britain agar berhenti menyebarkan maklumat palsu, manipulasi politik dan fitnah berniat jahat terhadap China," katanya.
Terdahulu polis Britain menahan seorang suspek yang disyaki perisik China yang bekerja untuk Perkhidmatan Saintifik Parlimen Britain dan mempunyai akses kepada ahli politik yang berpengaruh.
Akhbar Sunday Times melaporkan seorang lagi lelaki turut ditahan berhubung kes itu. Scotland Yard mengesahkan kedua-dua tangkapan itu.
Menurut akhbar itu, pembantu penyelidik itu adalah seorang lelaki Britain yang pernah tinggal dan bekerja di China. Beliau didakwa telah mempengaruhi dasar Britain ke atas China selama bertahun-tahun.
Perdana Menteri Britain Rishi Sunak dan Perdana Menteri China Li Qiang mengadakan pertemuan di New Delhi, India, pada hujung minggu di luar sidang kemuncak G20.
Menurut Downing Street, Sunak "menyampaikan kebimbangannya tentang campur tangan China dalam demokrasi berparlimen Britain," lapor Persatuan Akhbar Britain pada Ahad.
Beijing mengesahkan pertemuan itu pada Isnin. Kedua-duanya bertukar pandangan di New Delhi, katanya.
"Kami berharap UK akan menghentikan gembar-gembur politik, mendukung semangat saling menghormati dan layanan sama rata, serta mempromosikan perkembangan hubungan China-UK secara membina," kata Mao.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Sep 11 2023

China berkata, dakwaan terlibat dalam aktiviti pengintipan terhadap Britain adalah tidak berasas sama sekali. - Gambar/ Reuters

Piala Sudirman 2025: Jun Hao, Pearly ketuai cabaran negara di Xiaman
BAM mempertaruhkan Jun Hao dan Pearly Tan bagi mengetuai cabaran skuad negara di Piala Sudirman 2025 berlangsung pada 27 April hingga 4 Mei, di Xiamen, China.

Cadangan pemakaian lencana Jalur Gemilang diperluas ke Tabika Perpaduan - Aaron
Kementerian Perpaduan Negara mencadangkan agar pemakaian lencana Jalur Gemilang pada pakaian seragam sekolah diperluas ke Tabika Perpaduan.

KUSKOP dalam proses gubal akta baharu perkasa koperasi tempatan - Ewon
Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) Datuk Ewon Benedick berkata kemeteriannya kini dalam proses menggubal akta koperasi baharu bagi menggantikan Akta Koperasi 1993 (Akta 502).

Parlimen Belia: Sesi libat urus bersama universiti akan diadakan
Parlimen Malaysia akan mengadakan sesi libat urus bersama universiti awam dan swasta di seluruh negara bagi membincangkan pelaksanaan format baharu Parlimen Belia.

Harga minyak sawit dijangka kekal pada RM3,900 setan selepas peroleh semula daya saing
Harga minyak sawit dijangka kekal pada RM3,900 setan dalam beberapa minggu akan datang, disokong oleh pemulihan harga minyak kacang soya yang meningkatkan daya saing harga minyak sawit.

Keadaan kemanusiaan paling teruk di Gaza ketika sekatan bantuan melebihi 50 hari - PBB
Pejabat Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa memberi amaran bahawa krisis kemanusiaan di Semenanjung Gaza kini berada pada tahap paling kritikal sejak perang bermula.

Sarawak pinda undang-undang biodiversiti untuk SBC komersialkan penyelidikan
Kerajaan Negeri Sarawak merancang untuk meminda undang-undang berkaitan biodiversiti negeri itu bagi membolehkan Pusat Biodiversiti Sarawak (SBC) mengkomersialkan penyelidikannya.
Harvard saman pentadbiran Trump
Universiti terkemuka dunia di Amerika Syarikat (AS), Harvard memfailkan saman ke atas pentadbiran Presiden AS, Donald Trump kerana membantah ugutan Trump mahu memotong dana berjumlah berbilion dolar diperuntukkan untuk pusat penyelidikan institusi terkemuka tersebut.
Ronen Bar tuduh Netanyahu pecat demi kepentingan peribadi
Bar, yang mengetuai Shin Bet, membuat dakwaan tersebut dalam satu afidavit kepada mahkamah agung Israel pada Isnin.
Jentolak bantu mayat penduduk Gaza musnah dibedil zionis
Sebilangan jentolak yang dilaporkan digunakan untuk membantu mengeluarkan mayat mangsa penduduk Gaza yang berada di bawah runtuhan bangunan musnah dalam satu serangan udara Israel pada Selasa.

Malaysia akan rasai kesan daripada tarif solar baharu AS
Malaysia bersama beberapa negara Asia Tenggara, dijangka akan terkesan dengan tarif baharu Amerika Syarikat (AS) ke atas import sel solar dan panel.

China bakal lancar misi angkasa lepas minggu ini
Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, China telah melabur berbilion dolar untuk membina program angkasa yang mampu menyaingi Amerika Syarikat dan Eropah.

Tiangong Ultra pemenang perlumbaan separuh maraton pertama libatkan manusia, robot
Ia menamatkan separuh maraton dalam masa 2 jam 40 minit, jauh lebih perlahan berbanding pemenang manusia yang mengambil masa 1 jam 2 minit.

Lin Dan ada sebab sanggup berulang-alik ke Sepanyol
Lin Dan menafikan bahawa dia merancang untuk berhijrah ke Sepanyol dan menukar kewarganegaraannya.

Duta Besar China ke AS gesa hentikan perang dagang, namun beri amaran Beijing sedia melawan
Xie Feng menggesa Washington menghentikan perang dagang dan mencari titik persamaan, namun beliau berkata Beijing bersedia untuk melawan.

Industri mainan global terjejas akibat tarif China
Pengeluaran mainan di Amerika Syarikat tidak dapat menandingi skala pengeluaran di China, yang melibatkan banyak kerja tangan.

Pasangan panda gergasi Fu Wa, Feng Yi dihantar pulang ke China bulan depan
Pasangan panda gergasi Fu Wa dan Feng Yi yang ditempatkan di Pusat Konservasi Giant Panda (PKGP) Zoo Negara sejak 2014 akan dihantar pulang ke China pada Mei ini.

Perang dagang AS-China: Antara selera dan sentimen, sisi berbeza warga Beijing
Sebagai wartawan, sudah tentu saya telah banyak menulis dan membaca laporan berkaitan perang perdagangan antara Amerika Syarikat (AS).

Pembukaan pasaran kelapa segar ke China galak pengeluaran berkualiti tinggi
Malaysia akan mengeksport kelapa muda bagi tujuan minuman segar dengan keutamaan diberikan kepada varieti kelapa wangi.

China negara pertama berjaya jalankan operasi reaktor nuklear thorium secara berterusan
Reaktor thorium tidak memerlukan bekalan air yang banyak untuk sistem penyejukan dan dianggap lebih bersih berbanding reaktor nuklear semasa.