awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
[KOLUMNIS] Diplomasi Orde Baharu Antarabangsa perlukan komunikasi berkesan
Bursa Malaysia ditutup pada paras tertinggi dalam tempoh hampir 16 bulan
Ringgit terus mengukuh cecah paras 4.04, tertinggi hampir lima tahun
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

COVID-19: Austria kenakan sekatan terhadap individu enggan vaksin

Astro Awani
Astro Awani
15/11/2021
00:13 MYT
COVID-19: Austria kenakan sekatan terhadap individu enggan vaksin
Seorang warga Austria sedang menerima vaksin Pfizer di sebuah pusat vaksinasi di Vienna, 10 April, 2021. - Gambar fail AP
AUSTRIA mengenakan sekatan terhadap individu yang tidak mendapat vaksin COVID-19 bermula hari ini.
Arahan itu sebagai langkah kerajaan menangani lonjakan kes baharu dan tekanan yang meningkat di Unit Rawatan Rapi (ICU).
Eropah menjadi pusat pandemik COVID-19 sekali lagi, dan ini mendorong beberapa kerajaan untuk mempertimbangkan mengenakan semula sekatan.
Austria antara negara di benua itu yang merekodkan kadar jangkitan tertinggi, dengan 815 kes seminggu bagi setiap 100,000 orang.
Ia adalah negara Eropah pertama yang mengembalikan sekatan pada pergerakan harian seperti yang dikenakan semasa penutupan negara sebelum vaksin dilancarkan, walaupun kali ini ia hanya menjejaskan sebahagian kecil penduduk.
Canselor Alexander Schallenberg berkata, pihaknya tidak mengambil mudah langkah tersebut tetapi ia perlu dilakukan.
Langkah baharu itu menggariskan mereka yang tidak divaksinasi hanya boleh meninggalkan rumah mereka atas beberapa sebab yang terhad seperti pergi bekerja atau membeli-belah untuk keperluan penting.
Kira-kira 65 peratus penduduk Austria telah diberi vaksin sepenuhnya.
Bagaimanapun ia adalah salah satu kadar terendah di Eropah barat.
Langkah-langkah pada Isnin adalah SOP lanjutan yang melarang mereka yang tidak divaksin ke tempat-tempat termasuk restoran, hotel, teater dan lif ski.
Topic Berkaitan
#COVID-19
#austria
#sekatan
#individu tidak divaksin
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan