[TERKINI] Skandal 1MDB: Bradley Hope Dedah Jho Low Hidup Mewah di Shanghai – Dapatkan Perincian Di Sini
INTERNATIONAL

Elon Musk kecewa dengan RUU Cukai dan Perbelanjaan Trump

Astro Awani 28/05/2025 | 23:45 MYT
Musk berkata bahawa beliau "kecewa melihat rang undang-undang perbelanjaan besar ini". - Foto fail/REUTERS
WASHINGTON: Elon Musk menyatakan kekecewaannya terhadap Rang Undang-Undang (RUU) Cukai dan Perbelanjaan yang baru diluluskan oleh Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS), yang dikenali sebagai "One Big Beautiful Bill Act".

Rang undang-undang ini, yang disokong kuat oleh Presiden Donald Trump, bertujuan untuk melanjutkan pemotongan cukai dari tahun 2017 serta meningkatkan perbelanjaan pertahanan dan keselamatan sempadan.

Dalam satu temu bual eksklusif dengan CBS News, Musk berkata bahawa beliau "kecewa melihat rang undang-undang perbelanjaan besar ini, yang bukan sahaja meningkatkan defisit bajet tetapi juga menjejaskan usaha yang dilakukan oleh pasukan DOGE".

DOGE, atau Department of Government Efficiency, adalah badan yang ditubuhkan oleh Trump untuk mengurangkan perbelanjaan kerajaan, yang sebelum ini diketuai oleh Musk sebelum beliau mengumumkan pengundurannya daripada peranan tersebut.

Rang undang-undang ini telah mencetuskan perdebatan hangat dalam kalangan ahli politik dan pakar ekonomi, dengan beberapa pihak mendakwa bahawa ia akan meningkatkan defisit AS sebanyak AS$3.8 trilion dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Walaupun Trump menyifatkan rang undang-undang ini sebagai "besar dan indah", Musk berpendapat bahawa "sesebuah rang undang-undang boleh menjadi besar atau indah, tetapi beliau tidak pasti ia boleh menjadi kedua-duanya".

Selain pemotongan cukai, rang undang-undang ini juga memperkenalkan syarat kerja baharu untuk penerima Medicaid, serta mengurangkan kredit cukai tenaga bersih, yang telah mendapat kritikan daripada aktivis alam sekitar dan beberapa ahli politik Demokrat.

Trump, dalam satu kenyataan di Pejabat Oval, mengakui bahawa beliau "tidak gembira dengan beberapa aspek rang undang-undang ini, tetapi sangat teruja dengan pemotongan cukai yang diperkenalkan".

Rang undang-undang ini kini akan dibahaskan di Senat, di mana ia dijangka menghadapi tentangan daripada beberapa ahli Republikan yang bimbang tentang kesannya terhadap defisit negara dan program sosial seperti Medicaid dan Medicare.

Musk, yang sebelum ini menyumbang lebih AS$250 juta kepada kempen pemilihan semula Trump, kini kelihatan semakin menjauhkan diri daripada pentadbiran presiden tersebut.





#Elon Musk #Donald Trump #RUU Cukai dan Perbelanjaan #One Big Beautiful Bill Act