FRANKFURT: Sebuah lagi gelombang jangkitan COVID-19 berkemungkinan bermula di Eropah apabila kes mula menunjukkan peningkatan di seluruh rantau itu.
Memetik laporan Reuters, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Eropah (ECDC) menegaskan walaupun situasi banyak berubah berbanding setahun lalu, jelas bahawa pandemik COVID 19 masih belum berakhir.
“Malangnya kita melihat petunjuk meningkat semula di Eropah menunjukkan bahawa satu lagi gelombang jangkitan telah bermula.
“Data rantau WHO menunjukkan Eropah mencatatkan peningkatan kes COVID 19 sebanyak 8% minggu sebelum 2 Oktober,” kata Pengarah WHO Eropah, Hans Kluge, dan pengarah ECDC, Andrea Ammon dalam satu kenyataan bersama.
Sementara itu, pakar kesihatan awam telah memberi amaran bahawa kekurangan sebarang kempen publisiti utama serta kekeliruan mengenai vaksin mungkin akan mengehadkan pengambilan penggalak di rantau ini.
Menurut WHO dan ECDC, jutaan penduduk di seluruh Eropah masih belum mendapat vaksin COVID 19.
Pihak mereka turut menggesa negara-negara Eropah untuk memberikan kedua-dua vaksin selesema dan COVID 19 menjelang lonjakan musim kes influenza.
“Tiada masa untuk kalah,” kata WHO dan ECDC memaklumkan golongan rentan termasuk warga emas, wanita hamil dan mereka yang mempunyai morbiditi bersama harus mendapatkan vaksin influenza dan COVID 19.
Faida Rahim
Thu Oct 13 2022

WHO turut menggesa negara-negara Eropah untuk memberikan kedua-dua vaksin selesema dan COVID 19 menjelang lonjakan musim kes influenza. - Reuters

Majlis Walimatul Urus Perdana MAIWP rai 100 pasangan pengantin
Seramai 100 pasangan pengantin diraikan dalam Majlis Walimatul Urus Perdana di Dataran Merdeka, pada Ahad.

Stephen Jimbangan sahkan sudah hantar surat letak jawatan sebagai Presiden Gagasan Rakyat
Stephen Jimbangan mengesahkan sudah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) bagi memberi laluan kepada kepimpinan baharu.

AWANI Ringkas: Pemimpin dapat kuasa, jangan susahkan rakyat
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

MetMalaysia | Hujan lebat berterusan tahap bahaya di Pahang dan Johor
Hujan lebat berterusan tahap bahaya dijangka melanda Rompin di Pahang serta Mersing dan Kota Tinggi di Johor sehingga esok. Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menerusi amaran yang dikeluarkan pada jam 1 tengah hari tadi memaklumkan, hujan lebat berterusan tahap buruk dijangka melanda Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh di Kelantan serta seluruh kawasan di Terengganu.

Palestin | Penduduk Al-Ahmar dihalau, rumah dirobohkan
Rakyat Palestin di halau keluar daripada kediaman mereka di Khan al-Ahmar. Penduduk hanya mampu melihat, pihak rejim Israel memusnahkan rumah, mengeluarkan arahan berpindah dan mengembangkan kawasan penempatan haram Israel.

Serangan Dron | Letupan di kilang pertahanan Iran
Kilang pertahanan Iran meletup akibat serang dron pada awal pagi Ahad. Kementerian Pertahanan Iran melaporkan berlaku kerosakan pada bumbung fasiliti berkenaan dan tiga dron telah ditembak jatuh.

Politik | Jangan susahkan rakyat ketika ada kuasa - PM
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan pemimpin supaya jangan menyusahkan rakyat ketika mereka ada kuasa. Dalam masa sama, beliau mengingatkan pemimpin supaya menggunakan kuasa untuk membantu rakyat yang terdiri pelbagai kaum.

Belanjawan 2023: Pemilikan rumah mampu milik antara hasrat golongan belia - Ahmad Maslan
Pemilikan rumah mampu milik merupakan antara intipati atau hasrat yang diutarakan oleh golongan belia dalam sesi dialog Belanjawan 2023 yang diadakan pada minggu lepas.

Konsep 'Malaysia Madani' bukan retorik atau slogan semata-mata - Wan Azizah
Konsep 'Malaysia Madani' yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan retorik atau slogan semata-mata, kata isteri Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Jangan susahkan rakyat ketika berkuasa - Anwar
Anwar mengingatkan pemimpin supaya menggunakan kuasa yang ada untuk kepentingan rakyat yang terdiri dari pelbagai kaum.

Malaysia, Indonesia akan bincang hasrat penetapan harga sawit - Fadillah
Malaysia dan Indonesia juga akan bincang isu sekatan dan halangan perdagangan terhadap produk sawit oleh Kesatuan Eropah.

MH17: Mahkamah putuskan kes Belanda, Ukraine terhadap Rusia diterima
Keputusan itu menunjukkan mahkamah yang berpangkalan di Strasbourg itu menganggap Rusia boleh dipertanggungjawabkan atas dakwaan pencabulan hak asasi manusia di dua wilayah pemisah itu.

Pelancongan antarabangsa capai 63 peratus paras sebelum virus pada 2022
Sejumlah 917 juta pelancong mengembara di seluruh dunia tahun lepas, meningkat 101.6 peratus berbanding tahun sebelumnya.

WEF2023: 'Kita kena kerjasama dengan China, bukan 'larikan diri' - Presiden EU
Kesatuan Eropah perlu bekerjasama dan berdagang dengan China dalam teknologi bersih dan mendorong ke arah persamaan dan bukannya berusaha melepaskan diri daripada ekonomi kedua terbesar dunia itu.

WEF2023: Pemimpin Asia perlu lebih lantang soal ESG - Amir Fareed
Isu kelestarian alam sekitar, sosial dan urus tadbir perlu diperbincangkan dengan lebih serius, mendalam dan saksama.

Dua wanita cabar diri jelajah 24 negara Eropah selama 33 hari
Kedua-dua wanita berusia 27 tahun itu berjaya mencapai misi menjelajah 24 negara di benua Eropah pada 8 Nov tahun lepas .

Strategi perangi lobi antiminyak sawit bersama Indonesia boleh beri tekanan kepada EU
Kedua-dua negara melalui CPOPC akan mencari cara untuk beri tekanan kepada EU supaya Indonesia dan Malaysia tidak dibuli sewenang-wenangnya.

Malaysia pertimbang hentikan eksport minyak sawit kepada Kesatuan Eropah - Fadillah
Malaysia juga bercadang untuk melibatkan Indonesia, yang merupakan pengeluar dan pengeksport minyak sawit terbesar dunia dalam perbincangan berkaitan sekatan eksport itu.

TikTok mesti patuh peraturan Kesatuan Eropah
TikTok mesti menghormati peraturan Kesatuan Eropah (EU) termasuk syarat ketelusan berhubung algoritmanya.

Sweden ambil alih kepimpinan EU, tumpu 'Eropah yang lebih selamat'
Sweden mengambil alih jawatan presiden Majlis Kesatuan Eropah (EU) daripada Republik Czech pada Ahad.