awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Lelaki Perancis dan dua rakan bebas tuduhan edar, miliki dadah
Langgar syarat hiburan, penganjur Makar Fest XL berdepan penalti RM30,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Filipina dibadai taufan, usaha pindahkan penduduk berisiko tinggi

Agensi
Agensi
14/05/2020
13:36 MYT
Filipina dibadai taufan, usaha pindahkan penduduk berisiko tinggi
Sekurang-kurangnya 200,000 orang tinggal di kawasan pesisir pantai di daerah yang selalu dibadai taufan Vongfong, mampu mengakibatkan tanah runtuh dengan angin kencang bersama hujan lebat. - AP
Taufan kuat yang membadai kawasan tengah Filipina memaksa langkah pemindahan rumit dan berisiko tinggi, membabitkan puluhan ribu orang yang terperangkap di kediaman masing-masing di tengah-tengah penularan pandemik COVID-19.
Sekurang-kurangnya 200,000 orang tinggal di kawasan pesisir pantai di daerah yang selalu dibadai taufan Vongfong, dan dikhuatiri membawa ancaman tanah runtuh dengan angin kencang bersama hujan lebat.
Menurut agensi cuaca kebangsaan, taufan Vongfong mampu menghasilkan angin kencang sekuat 190 kilometer sejam berserta hujan lebat sehingga boleh mengakibatkan banjir dan tanah runtuh.
Kawasan yang menjadi landasan taufan itu tertakluk di bawah peringkat kuarantin pandemik COVID-19 berbeza-beza.
Masih ramai orang yang tinggal di rumah bagi mengelak penularan jangkitan wabak itu.
Filipina merekodkan 772 kematian dan 11,618 kes jangkitan COVID-19. Diramalkan, angka itu akan meningkat oleh kerana kekangan ujian saringan.
Topic Berkaitan
#banjir
#bencana alam
#COVID-19
#Filipina
#mangsa
#tanah runtuh
#Taufan Vongfong
#usaha pemindahan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan