Skip to main content

Dunia

Iran perkukuh tapak nuklear, timbulkan kebimbangan serangan udara

A satellite imagery taken on February 1, 2026, shows a new roof over a previously destroyed building at Isfahan nuclear site, Iran. 2026 PLANET LABS PBC/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
Imej satelit bertarikh 1 Februari 2026 menunjukkan bumbung baharu yang dibina di atas bangunan yang sebelum ini musnah di tapak nuklear Isfahan, Iran. - Foto REUTERS

TEHRAN: Iran dikesan menimbus pintu masuk terowong di kompleks nuklear Isfahan dalam langkah yang digambarkan penganalisis sebagai usaha mengurangkan kesan serangan udara dan menyukarkan serangan darat ke atas bahan sensitif seperti uranium diperkaya tinggi.

Imej satelit beresolusi tinggi menunjukkan tiga pintu masuk utama ke kompleks bawah tanah itu telah sepenuhnya dilitupi tanah, termasuk satu pintu masuk yang sebelum ini dilengkapi ciri pertahanan tambahan.

Advertisement

Menurut Institut Sains dan Keselamatan Antarabangsa (ISIS), kaedah penimbusan itu berupaya “meredam serangan udara” serta menghalang pasukan khas daripada menembusi kompleks tersebut.

Di tapak nuklear Isfahan, satu bumbung baharu turut dibina pada bangunan yang pernah diserang Israel tahun lalu.

Bangunan itu dipercayai terlibat dalam pembuatan sentrifug.

Kerja-kerja di atas tanah juga dilihat di kemudahan nuklear Natanz, di kawasan yang rosak akibat serangan udara oleh Israel dan Amerika Syarikat (AS) pada Jun lalu.

Antara awal Disember hingga Januari, Iran menyiapkan bumbung baharu di atas struktur sangkar antidron yang rosak di loji pemerkayaan tapak tersebut.

Langkahlangkah ini muncul ketika ketegangan antara Iran, AS dan Israel terus meningkat, dengan penganalisis menyifatkannya sebagai sebahagian daripada usaha Teheran memperkukuh pertahanan menjelang kemungkinan serangan baharu.

 

 

Must Watch Video