GAZA: Pusat kesihatan di seluruh Gaza menerima ramai kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan.

Ia memberi petunjuk penduduk di Semenanjung Gaza berdepan kekurangan makanan yang kritkal, sehingga Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sifatkan ia sebagai krisis makanan dan bencana kemanusiaan.

Dua kanak-kanak Palestin dengan mata cengkung dan muka kurus, berbaring di atas katil di klinik Gaza, kaki kurus dan bertulang sambil lampin yang kelihatan terlalu besar untuk mereka.

Ahmed Qannan kini hanya seberat 6kg, separuh daripada berat badannya sebelum perang, menurut ibu saudaranya, Israa Kalakh, yang berada di sisinya.

Seorang ibu bernama Anwar Abdulnabi, juga dilihat menangisi mayat anak perempuannya Mila, seorang anak kecil, yang baru meninggal dunia di atas katilnya.

Dengan sebak, Abdulnabi berkata Mila mengalami kekurangan kalsium dan kalium, tetapi tidak menyatakan punca kematian kanak-kanak itu.

Dr Ahmad Salem yang bertugas di Unit Rawatan Rapi hospital itu berkata, antara faktor kematian kanak-kanak yang tinggi di situ ialah kekurangan zat.

Di Pusat Kesihatan Al-Awda di Rafah, seorang budak lelaki berusia 12 tahun bernama Yazan al-Kafarna meninggal dunia pada Isnin.

Mangsa menghidap cerebral palsy dan telah bergantung kepada diet khas seperti buah-buahan dan susu campuran, barangan yang kini tidak lagi tersedia di Gaza.

Doktor mengaitkan kematian budak itu akibat kekurangan zat makanan hingga kes itu telah pun dipetik pada mesyuarat Perhimpunan Agung PBB oleh diplomat Palestin Riyad Mansour.

Penyampaian bantuan makanan ke seluruh Gaza semakin berkurangan daripada apa yang diperlukan, dan masalahnya lebih teruk di utara kerana satu-satunya lintasan di mana Israel membenarkan trak melalui adalah di selatan.

Beberapa trak bantuan telah dirampas oleh orang ramai yang terdesak sebelum mereka sampai ke utara.