KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menekankan konsep 'Keluarga Dunia' dalam mengurus, menangani dan memulihkan keadaan semasa daripada pandemik COVID-19 di peringkat global.

Dalam ucapannya pada Sesi Debat Umum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) Ke-76, malam ini, beliau menegaskan antara langkah awal ke arah itu adalah dengan melihat isu kesihatan awam sebagai hak awam dan bukan domain eksklusif bagi sesebuah negara.

"Dengan kekerapan ancaman kesihatan global yang semakin meningkat, keluarga dunia mesti bersatu dan mengambil bahagian dalam diplomasi kesihatan yang lebih berkesan.

"Kita mesti memastikan kolaborasi yang lebih besar bukan hanya untuk mengakhiri wabak ini tetapi juga pada pelbagai masalah lain yang berkaitan dengan kesihatan. Ini termasuk memperluas kemampuan kesihatan masyarakat, terutama dengan meningkatkan akses kepada teknologi dan pengetahuan yang relevan.

"Malaysia akan memainkan peranan dan mengambil bahagian dengan lebih aktif dalam diplomasi kesihatan, dan pendekatan kami akan lebih bersifat inter-disiplin dan melibatkan lebih banyak pihak berkepentingan yang berkaitan," katanya.

Dalam pada itu, Perdana Menteri juga yakin dengan peranan yang dibawa Malaysia memenuhi matlamat pembangunan mampan di bawah Agenda Pembangunan Mampan 2030 (SDG 2030).

"Hampir dua tahun berlakunya wabak ini, kami menyedari bahawa kami perlu menyeimbangkan antara menjaga keselamatan rakyat dan melindungi mata pencarian mereka.

"Oleh itu, Malaysia memperkenalkan Rancangan Pemulihan Nasional sebagai strategi keluar negara dari wabak tersebut. Ini termasuk mempercepat kadar vaksinasi, yang berjumlah lebih dari 500,000 dos setiap hari dalam beberapa minggu terakhir.

"Ini juga termasuk membuka kembali sektor ekonomi utama untuk menghidupkan kembali ekonomi. Kami gembira kerana usaha ini dan juga usaha kami dalam mencapai Agenda Pembangunan Mampan 2030 dipuji semasa Voluntary National Review pada bulan Julai tahun ini," katanya.

Malaysia, seperti juga negara lain, kata beliau, tidak terlepas berdepan krisis ekonomi malah pada 2020, KDNK Malaysia menyusut sebanyak 5.6 peratus, penurunan terburuk dalam tempoh lebih 20 tahun sejak Krisis kewangan Asia lewat 1990an.

UNGA bermula 14 September lalu di New York mendapat penyertaan lebih 50 negara anggota yang kebanyakannya menyertai secara maya.

Sidang yang memberi tumpuan terhadap meningkatkan usaha memerangi perubahan iklim dan COVID- 19 itu terpaksa diadakan secara maya, dengan pemimpin dunia menghantar ucapan dalam bentuk video bagi perhimpunan tahunan itu.