[TERKINI] Syed Saddiq Dilepas dan Dibebaskan | Mahkamah Rayuan Ketepikan Sabitan Kes Dana Armada – Klik untuk Laporan Penuh
DUNIA

Konflik Israel-Iran: Ketua PBB desak Iran, Israel hormati gencatan senjata

Astro Awani 24/06/2025 | 23:50 MYT
Guterres menyeru masyarakat antarabangsa agar bersatu menyokong usaha keamanan. - Foto AP
NEW YORK: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), António Guterres, menggesa Iran dan Israel agar menghormati sepenuhnya gencatan senjata yang dipersetujui selepas hampir dua minggu pertempuran yang mengancam kestabilan serantau.
“Pertempuran mesti dihentikan. Rakyat kedua-dua negara telah terlalu banyak menderita,” kata Guterres dalam kenyataan yang dikongsi di media sosial.
Beliau menyeru semua pihak agar memberi keutamaan kepada diplomasi berbanding kehancuran.
Gencatan senjata yang diumumkan oleh Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, tercapai hasil tekanan antarabangsa yang semakin meningkat.
Namun, laporan mengenai serangan balas dan pelancaran peluru berpandu selepas pengumuman tersebut menimbulkan keraguan terhadap keteguhan perjanjian damai itu.
Guterres menegaskan bahawa gencatan senjata bukanlah masa untuk memperkukuh persenjataan, tetapi ruang untuk meredakan ketegangan dan membuka jalan kepada dialog.
“Harapan saya, gencatan ini akan menjadi titik permulaan kepada keamanan lebih meluas di rantau ini,” katanya.
Kenyataan Guterres turut mendapat perhatian Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).
Ketua Pengarahnya, Rafael Grossi, menggesa Iran untuk menyambung semula kerjasama dengan pemeriksa nuklear antarabangsa sambil menekankan bahawa rundingan masih merupakan jalan terbaik bagi menyelesaikan isu nuklear yang berlarutan.
Dalam pada itu, Pejabat Hak Asasi Manusia PBB mengecam serangan terhadap infrastruktur awam, termasuk serangan dilaporkan ke atas penjara Evin di Tehran oleh Israel, sambil memberi amaran bahawa tindakan seperti itu boleh melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa.
Ketika gencatan senjata masih rapuh, Guterres menyeru masyarakat antarabangsa agar bersatu menyokong usaha keamanan.
“Inilah detik penentu. Jika konflik ini terus merebak, ia boleh mencetuskan kebakaran yang tidak mampu dikawal,” tegasnya.
#konflik Israel-Iran #Antonio Guterres #gencatan senjata #pertempuran