JAKARTA: Pasukan penyelamat di wilayah Sulawesi Tengah, Indonesia terus menggiatkan usaha mencari saki-baki mangsa tragedi tanah runtuh yang berlaku pada Rabu lalu, di sebuah kawasan lombong emas haram.
Reuters melaporkan, dalam insiden itu sekurang-kurangnya tiga mangsa sidah disahkan maut manakala lebih ramai lagi dikhuatiri masih tertimbus.
Pihak berkuasa tempatan yang berada di lokasi kejadian memberitahu, kemungkinan untuk mangsa-mangsa berkenaan ditemui dalam keadaan bernyawa adalah sangat tipis.
Pasukan penyelamat yang terdiri daripada anggota polis, tentera dan agensi pengurusan bencana menggunakan jentera berat untuk membantu usaha pencarian.
Sekurang-kurangnya 15 orang berjaya diselamatkan pada Khamis, menurut agensi pengurusan bencana wilayah.
Kejadian tanah runtuh di Kampung Buranga itu berlaku pada Rabu petang selepas hujan lebat, dengan sekurang-kurangnya lima orang dilaporkan hilang, kata Andi Sembiring dari agensi pengurusan kecemasan dalam satu kenyataan media.
Media tempatan melaporkan puluhan lagi individu masih hilang.
Jumlah mangsa dipercayai lebih tinggi daripada yang telah direkodkan setakat ini, ujar pegawai misi mencari dan menyelamat (SAR) dari Palu, Fatmawati.
Agensi
Thu Feb 25 2021

Puluhan individu dipercayai masih tertimbus di lokasi tragedi, menurut laporan media tempatan. - AP

AWANI Ringkas: Wujud ketidaksamaan dalam pembelian vaksin | PKPD di MTAQ Pulai Chondong
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

AWANI Ringkas: COVID-19: 2,341 kes, Sarawak tertinggi | Kompaun: Bukan tindakan menganiaya
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

COVID-19: Lagi daerah hijau di Sabah bertukar jadi zon kuning
Daerah Kuala Penyu bertukar dari zon hijau kepada zon kuning, selepas mencatatkan tiga kes baharu hari ini.
![[INFOGRAFIK] Trend kes harian COVID-19 Malaysia (setakat 20 April 2021) [INFOGRAFIK] Trend kes harian COVID-19 Malaysia (setakat 20 April 2021)](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900773/5949771741618931574856_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Trend kes harian COVID-19 Malaysia (setakat 20 April 2021)
![[INFOGRAFIK] Jumlah Pemberian Dos Vaksin COVID-19 & Pendaftaran (setakat 19 April) [INFOGRAFIK] Jumlah Pemberian Dos Vaksin COVID-19 & Pendaftaran (setakat 19 April)](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900774/5949771751618931510055_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Jumlah Pemberian Dos Vaksin COVID-19 & Pendaftaran (setakat 19 April)

5 perkara penting kenyataan media harian PKP - 20 April 2021
Ini lima perkara penting yang dinyatakan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi kenyataan media berkaitan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.
![[INFOGRAFIK] Cadangan Perkemas PdPR [INFOGRAFIK] Cadangan Perkemas PdPR](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900775/5949771761618931467704_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Cadangan Perkemas PdPR
![[INFOGRAFIK] Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa (SHMMP) 2021 [INFOGRAFIK] Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa (SHMMP) 2021](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900777/5949771771618931412592_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa (SHMMP) 2021

104,400 pekhidmat rumah tangga bakal dilindungi di bawah Perkeso - Saravanan
Menurut Datuk Seri M Saravanan, inisiatif di bawah Perkeso itu bakal memanfaatkan seramai 104,400 pekhidmat rumah tangga.

Perlu ada SOP yang jelas untuk uruskan sekolah era pandemik - Cheryl Ann Fernando
Kekeliruan dan kerisauan ibu bapa terhadap status persekolahan anak mereka ketika ini adalah kerana tiada panduan jelas bagaimana sekolah patut dikendalikan berdepan dengan situasi pandemik, kata Pengarah PEMIMPIN Global School Leaders Malaysia, Cheryl Ann Fernando.

Gunung Tabai ditutup, elak aktiviti lombong emas haram
Polis Sarawak akan menutup kawasan Gunung Tabai di Bau, kira-kira 40 kilometer dari sini, bagi mengekang aktiviti melombong emas secara haram di kawasan itu

Lelaki maut tertimbus tanah ketika melombong emas di Gunung Krian, Bau
Seorang lelaki ditemukan maut manakala dua lagi rakannya terselamat selepas tertimbus tanah ketika melombong emas di kawasan Gunung Krian, Bau.

Tiga lelaki terperangkap dalam lombong ketika menggali emas di Gunung Tabai, Bau
Tiga lelaki terperangkap di dalam lombong ketika menggali emas di kawasan Gunung Tabai dekat Bau kira-kira 64 kilometer dari bandar raya Kuching.

Lombong emas haram runtuh di Sulawesi Tengah, misi menyelamat mangsa dipergiat
Setakat ini, kira-kira 15 orang berjaya diselamatkan manakala tiga sudah disahkan maut.

Sembilan maut akibat tertimbus ketika menggali emas di lombong
Difahamkan, mangsa yang merupakan petani melakukan operasi menggali emas tanpa sebarang peralatan pelindungan diri.

Tong bahan kimia di ladang sawit dipindahkan untuk pelupusan
Mohd Sharkar berkata operasi pemindahan dilakukan Ahad lalu, oleh kontraktor yang mempunyai kepakaran dalam bidang itu.

60 tertimbus bawah runtuhan lombong emas di Sulawesi
Setakat jam 5 pagi waktu tempatan, seorang dijumpai maut akibat runtuhan tersebut manakala 13 yang lain telah diselamatkan.

Kerja mencari emas dihentikan susulan Taufan Mangkhut
Pasukan penyelamat masih mencari mangsa yang tertimbus di sebuah lombong emas di Ucab.

Seorang maut selepas terperangkap dalam lombong emas
Seramai 13 pelombong terperangkap di bawah tanah di sebuah lombong emas di Afrika Selatan pada Khamis selepas gua perlombongan itu tertimbus.

Terperangkap 1,000 meter bawah tanah, mereka selamat!
Mangsa yang terperangkap sejak Rabu malam itu diselamatkan selepas bekalan elektrik yang terputus disambung semula.