[TERKINI] Krisis Iran-Israel Meluas | Serangan AS ke Tapak Nuklear Cetus Kebimbangan Global – Ini Apa yang Kita Tahu Setakat Ini
DUNIA

Menteri Luar Sepanyol gesa EU kenakan sekatan ke atas Israel

Bernama 23/06/2025 | 10:19 MYT
Albares (foto) menggesa EU mengenakan sekatan terhadap Israel atas serangan di Gaza yang disifatkannya sebagai genosid, termasuk menggantung Perjanjian Perkongsian EU-Israel dan melarang penjualan senjata. -Gambar fail/Reuters
MADRID: Menteri Luar Sepanyol Jose Manuel Albares menggesa Kesatuan Eropah (EU) mengambil tindakan tegas dengan mengenakan sekatan ke atas Israel berhubung serangan ketenteraan yang berterusan di Gaza yang disifatkannya sebagai genosid, lapor Agensi Berita dan Maklumat Palestin (WAFA).

Ringkasan AI
  • Menteri Luar Sepanyol, Jose Manuel Albares, menggesa EU mengenakan sekatan terhadap Israel atas serangan di Gaza yang disifatkannya sebagai genosid, termasuk menggantung Perjanjian Perkongsian EU-Israel dan melarang penjualan senjata.
  • Beliau menyeru negara anggota EU agar berani mengambil tindakan tegas, dengan sokongan sekurang-kurangnya 15 negara yang mewakili 65% populasi EU diperlukan untuk menggantung perjanjian tersebut.
  • Sejak 7 Oktober 2023, lebih 187,000 rakyat Palestin terbunuh atau cedera akibat serangan Israel yang disokong penuh oleh Amerika Syarikat, dengan majoriti mangsa terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Bercakap kepada pemberita sebelum mesyuarat Majlis Hal Ehwal Luar EU di Brussels pada Isnin, Albares mengumumkan bahawa beliau akan meminta penggantungan Perjanjian Perkongsian EU-Israel, selain larangan penjualan senjata serta sekatan bersasar terhadap pegawai Israel yang dianggap bertanggungjawab atas pelanggaran itu.
Penggantungan perkongsian EU-Israel yang memberikan Israel keistimewaan perdagangan, memerlukan sokongan majoriti yang layak -- sekurang-kurangnya 15 negara anggota yang mewakili 65 peratus daripada populasi EU.
"Saya akan meminta rakan-rakan saya agar berani mengenakan sekatan ke atas Israel," kata Albares.
Dengan sokongan penuh Amerika Syarikat, Israel telah melakukan genosid di Gaza sejak 7 Oktober 2023.
Lebih 187,000 penduduk Palestin terbunuh atau cedera, majoritinya wanita dan kanak-kanak. Lebih 11,000 lagi dilaporkan hilang manakala ratusan ribu telah dipindahkan secara paksa.
-- BERNAMA
#Jose Manuel Albares #Menteri Luar Sepanyol #genosid #Gaza