BANGKOK: Pejabat Diraja Thailand (ORST) mengumumkan penukaran nama rasmi ibu negaranya, dari Bangkok menjadi Krung Thep Maha Nakhon. Bagaimanapun, nama Bangkok masih digunakan, lapor agensi berita Bangkok Post.
Kabinet pada Selasa meluluskan draf pengumuman Perdana Menteri berkenaan kemas kini nama negara-negara, wilayah, zon pentadbiran dan ibu negara, seperti yang disyorkan ORST.
Nama rasmi baharu, Krung Thep Maha Nakhon, masih belum diguna pakai selagi tidak diteliti jawatankuasa yang menguruskan semua draf undang-undang. Kabinet juga akan meminta panel jawatankuasa tersebut untuk mempertimbangkan pemerhatian lanjutan daripada Kementerian Luar.
Draf pengumuman ORST itu menyatakan Krung Thep Maha Nakhon akan menjadi nama rasmi bagi ibu negara Kerajaan Thailand. Bagaimanapun, nama Bangkok masih kekal sebagai sandaran rujukan.
Dalam pengumuman yang sama, ORST turut mengemas kini ejaan untuk merujuk kepada ibu negara Itali, Rom; ibu negara Myanmar dari Yangon ke Nay Pyi Taw; dan mengubah nama Neplk kepada Republik Persekutuan Demokratik Nepal.
Timbalan jurucakap kerajaan, Ratchda Dhanadirek pada Rabu memberitahu, tidak banyak yang berubah apabila nama baharu itu diperkenalkan.
Nama Thai, Krung Thep Maha Nakhon, hanya akan digunakan sebagai nama dan urusan rasmi bandar raya itu, sementara nama Bangkok masih ditulis dalam kurungan sebagai rujukan.
Di laman Facebook ORST, juga dinyatakan bahawa kedua-dua nama itu - Krung Thep Maha Nakhon dan Bangkok, boleh digunakan. Penjelasan itu dibuat selepas pengumuman perubahan itu mengundang kritikan awam.
Bangkok telah digunakan secara rasmi sejak November 2001 di bawah pengumuman ORST. Ia berasal dari kawasan lama Bangkok, yang kini merupakan sebahagian daripada wilayah metropolitan raya ibu negara, Bangkok Noi dan daerah Bangkok Yai. Berdasarkan sejarah, nama itu sudah diguna pakai sejak lama.
Agensi
Wed Feb 16 2022

Meskipun nama rasmi sudah bertukar menjadi Krung Thep Maha Nakhon, nama Bangkok masih boleh digunakan. Foto: Facebook /The.Best.Guide.Bangkok

Mayat lelaki dipercayai pelancong India ditemukan dalam sungai - Polis
Satu mayat lelaki dipercayai pelancong India yang hilang ketika mendaki Gunung Jasar, Tanah Rata, Cameron Highlands, Pahang ditemukan di dalam sungai di kawasan sempadan Perak-Pahang hari ini.
Rakyat Maldives tunai tanggungjawab pilih Presiden
283,000 pengundi di Maldives pada Sabtu menunaikan tanggungjawab masing-masing untuk memilih Presiden, lapor Agensi Berita Jerman. Pemilihan Presiden itu menyaksikan pertembungan antara calon pro-India dan pro-China.
Robert Kennedy Jr sertai Pemilihan Presiden AS 2024
Calon Presiden Amerika Syarikat, Robert F. Kennedy Jr akan mengumumkan untuk bertanding sebagai calon bebas.
Suspek kedua tebang pokok ikonik Sycamore di UK ditahan
Seorang lagi ditahan kerana disyaki menebang pokok Sycamore Gap berusia 300 tahun di utara England.
"Saya ada rasa tak sedap hati..." - Rakan mangsa
Perasaan tidak sedap hati seorang wanita berakhir dengan perkhabaran sahabat baiknya maut ditikam suami di rumahnya di Jalan Padang Nyu, Arau pada Sabtu.
Sultan Nazrin berkenan sempurnakan perasmian
Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah berkenan mencemar duli berangkat menyempurnakan majlis perasmian Perak Agrofest 2023 di Sungai Siput, pada Sabtu.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 30 September 2023.
Kerajaan Selangor tunggu kelulusan KM untuk roboh Stadium Shah Alam
Kerajaan Selangor sedang menunggu kelulusan kebenaran merancang (KM) untuk melaksanakan perobohan Stadium Shah Alam yang bakal diganti dengan Kompleks Stadium Shah Alam (KSSA) baharu.
Tuntutan guru di Malaysia bukti lebih fokus kepada pengajaran
Guru-guru di Malaysia lebih fokus kepada tugas sebagai tenaga pengajaran jika dilihat dari tuntutan dan keluhan mereka yang inginkan agar tidak dibebankan dengan tugas lain di luar bidang pengajaran.
SOP penyelenggaraan kemudahan sukan ditingkatkan - Fadhlina
Prosedur operasi standard (SOP) penyelenggaraan terhadap kemudahan sukan di sekolah akan ditingkatkan bagi memastikan kawasan sekolah adalah sifar kemalangan, kata Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.

Padah bermain lawan olok-olok, remaja tertikam rakan sendiri
Seorang remaja berusia 17 tahun secara tidak sengaja menikam kawan baik sehingga mati di sebuah taman awam.

Melihat Bangkok pada ketinggian 314 meter
Bangkok sememangnya terkenal dalam kalangan pelancong dengan kehidupan malam selain budaya, lubuk 'shopping', urutan dan makanan Thai.

Jangkitan cacar monyet meningkat di Bangkok
Bangkok memantau rapi kes berkaitan cacar monyet memandangkan jumlah jangkitan di negara itu terus meningkat.

Astro rangkul lima anugerah di ContentAsia Award ke-4
Karya terbitan Astro berjaya merangkul lima anugerah pada ContentAsia Award ke-4 di Bangkok pada Khamis.

Kenali jutawan hartanah yang kini bergelar Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin
Srettha yang juga muka baharu dalam arena politik itu menerima 482 undi, manakala 165 tidak bersetuju dan 81 lagi berkecuali.

Paras air Sungai Mekong menurun
Paras air Sungai Mekong dilaporkan semakin menurun dan paras air berkemungkinan mengering dengan lebih cepat daripada ribuan rai sawah yang ditenggelami air.

Parti Pheu Thai mohon kerajaan sementara elak pindahkan pegawai peringkat tinggi
Kerajaan diingat supaya mematuhi Perlembagaan melarang meluluskan projek yang boleh mewujudkan tanggungjawab terikat kepada kerajaan baharu.

Azeem miliki perwatakan luar biasa, kata jurulatih
Gagal selindung rasa kecewa di wajahnya selepas memastikan kedudukan lima terbaik Asia membuatkan Azeem tidak teragak-agak membuat janji.

Kejohanan Olahraga Asia tutup tirai, Malaysia hanya raih satu gangsa
Pingat emas dimenangi Sri Lanka, pingat perak milik India dan gangsa dirangkul Qatar.

Misi perdagangan francais Malaysia ke bangkok sasar tarik pelaburan RM30 juta
Misi Perdagangan Francais Malaysia ke Bangkok, Thailand bersempena Thailand Franchise and Business Opportunity 2023 (TFBO) menyasar menarik pelaburan berjumlah RM30 juta.