TEHRAN: Naratif sebenar dan peranan penting wanita dalam bidang media boleh membantu lebih lanjut menangani isu-isu hak asasi manusia, profesionalisme dan berita palsu.

Presiden Iran, Ebrahim Raisi berkata penyertaan wanita dalam bidang media juga penting untuk memperbesar suara yang tidak didengari serta untuk mengelakkan keadaan negatif.

"Peranan anda yang kuat dan media yang bebas adalah penting kerana mereka boleh dicontohi oleh orang lain terutamanya warga global," kata Raisi semasa pertemuan ringkas dengan lebih daripada 100 wartawan dan aktivis media wanita, termasuk dua rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dalam edisi pertama Festival Media Khorsheed Antarabangsa.

Turut hadir semasa pertemuan di Pusat Persidangan Antarabangsa Iran adalah Menteri Kebudayaan dan Bimbingan Islam Iran, Mohammad Mahdi Esmaili, dan Pengarah Program Festival, Marzieh Hashemi.

Mengenai festival tersebut, Raisi menekankan bahawa ia merupakan platform yang baik untuk membincangkan dan meningkatkan kerjasama antara peserta.

"Ia secara langsung boleh mencipta kuasa analisis dan menjadi sumber penting bagi maklumat dan perkongsian pengetahuan yang baik," kata Raisi.

Bertemakan "Wanita Mengisahkan, Menerangi dan Memulakan Perubahan", festival yang diadakan di timur laut Iran dari Jumaat (29 Sept) hingga 1 Okt.

Festival tahun ini juga didedikasikan untuk mengenang Shireen Abu Akleh, seorang wartawan Palestin yang dibunuh oleh tentera Israel pada Mei 2022 di bandar Jenin di Tebing Barat yang diduduki.

Festival itu merangkumi topik yang melibatkan kehadiran wanita dalam media dan promosi keadilan sosial, impak media terhadap institusi keluarga, peranan wanita dalam penentangan melalui media, normalisasi keganasan terhadap wanita oleh media dan hubungan antara media dan perhambaan zaman moden.

Selain Malaysia, negara-negara yang mengambil bahagian dalam festival itu termasuk di antaranya Brazil, Indonesia, China, Sepanyol, Uganda, Venezuela, Kuwait, Argentina, Oman, United Kingdom, dan Jordan.

-- BERNAMA