CAPE CANAVERAL: Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) sekali lagi membatalkan penerbangan ujian roket bulan terbesarnya susulan satu lagi kebocoran bahan api pada Sabtu.

Percubaan pertama pada awal minggu ini juga telah dicemari oleh pelepasan hidrogen, tetapi kebocoran itu berada di tempat lain pada roket yang paling berkuasa pernah dibina oleh NASA.

Setakat ini tiada maklumat segera mengenai bila NASA mungkin mencuba untuk melancarkan roket itu lagi.

Matlamat penerbangan adalah untuk menguji kapsul kru Space Launch System (SLS) dan Orion yang terletak di atas roket.

Pembaikan kebocoran bahan api yang mungkin memerlukan roket itu ditarik keluar dari pad dan kembali ke hangar sekaligus mungkin menolak pelancaran ke bulan Oktober.

Pengarah pelancaran Charlie Blackwell-Thompson dan pasukannya cuba menutup kebocoran seperti yang mereka lakukan kali terakhir dengan menghenti dan memulakan semula aliran hidrogen dengan harapan dapat menghilangkan jurang di sekeliling pengedap dalam talian bekalan.

Mereka mencubanya dua kali tetapi kebocoran itu tetap berterusan.

Blackwell-Thompson akhirnya menghentikan kiraan detik selepas tiga hingga empat jam usaha yang sia-sia.

NASA mahu menghantar kapsul kru di atas roket mengelilingi bulan dan menguji sebelum angkasawan menaiki penerbangan seterusnya.

Jika demo lima minggu dengan ujian berjaya, angkasawan boleh terbang mengelilingi bulan pada 2024 dan mendarat di atasnya pada 2025.

Kali terakhir manusia berjalan di bulan adalah pada 50 tahun lalu.