DUNIA

Pesawat kecil terhempas di Bogor, anggota tentera Indonesia maut

Astro Awani 03/08/2025 | 06:50 MYT
Pesawat milik Federasi Aero Sport Indonesia (FASI) itu terhempas di kawasan tanah perkuburan Desa Benteng, Ciampea. -Foto Basarnas
BOGOR: Seorang anggota tentera udara Indonesia terkorban manakala seorang lagi cedera parah apabila pesawat kecil dinaiki mereka terhempas di Bogor, Jawa Barat, pagi Ahad.


Ringkasan AI
  • Sebuah pesawat latihan milik Federasi Aero Sport Indonesia (FASI) terhempas di kawasan perkuburan di Bogor, Jawa Barat, mengorbankan seorang anggota tentera udara.
  • Mangsa yang terkorban ialah Marsma TNI (Bersara) Fajar Adrianto, manakala seorang lagi cedera parah dan sedang dirawat di hospital.
  • Pesawat dilaporkan layak terbang sebelum kejadian, dan siasatan sedang dijalankan oleh pihak TNI AU untuk mengenal pasti punca nahas.


Menurut laporan berita tempatan, pesawat milik Federasi Aero Sport Indonesia (FASI) itu jatuh di kawasan tanah perkuburan Desa Benteng, Ciampea, di sini.

Pesawat ringan dengan nombor pendaftaran PK-S216 itu dilapor berlepas dari Pangkalan Udara Atang Sendjaja sekitar jam 9 pagi untuk menjalani latihan rutin.

Menurut saksi, pesawat tersebut dilihat terbang rendah dan berputar sebelum menjunam ke tanah secara tiba-tiba berhampiran kawasan perkuburan.

Mangsa yang terkorban dikenal pasti sebagai Marsma TNI (Bersara) Fajar Adrianto, bekas Ketua Penerangan TNI AU.

Seorang lagi penumpang dilaporkan mengalami kecederaan serius dan sedang menerima rawatan di Rumah Sakit Atang Sendjaja, di sini.

Ketua Dinas Penerangan TNI AU, Marsma TNI I Nyoman Suadnyana, mengesahkan kejadian dan memaklumkan pesawat berada dalam keadaan layak terbang sebelum insiden berlaku.

“Pesawat ini digunakan untuk latihan dan telah melalui pemeriksaan teknikal sebelum berlepas,” katanya yang memaklumkan pasukan penyiasat TNI AU sedang menyiasat punca nahas.

Kawasan kejadian kini dipasang garisan keselamatan dan dikawal oleh pihak berkuasa tempatan.









#anggota tentera udara Indonesia #pesawat terhempas #Federasi Aero Sport Indonesia #kawasan perkuburan