awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
LKIM galak persatuan nelayan terlibat aktif dalam akuakultur
MMA gesa Parlimen beri tumpuan kepada peningkatan kos penjagaan kesihatan
Rakyat Malaysia disaran buat persediaan rapi bercuti ke Hat Yai
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Prabowo temui Macron di Istana Elysee Paris

Agensi
Agensi
25/07/2024
10:25 MYT
Prabowo temui Macron di Istana Elysee Paris
Dalam pertemuan dengan Macron, Prabowo turut menyampaikan komitmen untuk memperkuat kerja sama dengan Perancis khususnya dalam bidang pertahanan. - Instagram @prabowo
PARIS: Menteri Pertahanan Indonesia, Prabowo Subianto tiba di Perancis pada Rabu (24 Julai) dalam rangka pertemuan dengan Presiden Emmanuel Macron di Istana Elysee Paris.
Prabowo, yang juga presiden terpilih itu, turut mengucapkan tahniah kepada Perancis yang menjadi tuan rumah kejohanan Olimpik 2024 yang berlangsung dari 24 Julai hingga 11 Ogos mendatang, lapor Kompas.com.
“Kami yakin bahwa Olimpik ini akan mencatat kejayaan besar, menampilkan bakat luar biasa dari para atlet dari seluruh dunia dan menyatukan negara-negara dalam semangat persahabatan dan pertandingan yang sesungguhnya,” kata Prabowo, dikutip dari siaran media Kementerian Pertahanan, pada Khamis.
Dalam rangka kunjungan tersebut, Prabowo turut menyampaikan komitmen untuk memperkuat kerjasama dengan Perancis, khususnya dalam bidang pertahanan.
Indonesia dan Perancis selama ini menjalinkan kerjasama dalam bidang pertahanan dari pelbagai aspek, khususnya modenisasi peralatan dan kelengkapan sistem persenjataan, industri pertahanan, pendidikan dan latihan, serta forum dialog.
Dalam pertemuan itu, kedua-duanya dijangka membahaskan isu-isu keamanan global yang menjadi perhatian bersama.
“Kami menghargai Presiden Macron, yang berperanan penting dan aktif dalam keberhasilan hubungan bilateral antara kedua-dua negara. Saya yakin kapasiti Macron sebagai presiden akan terus mempertahan dan meningkatkan kerja sama antara Indonesia dan Perancis,” kata Prabowo.
Topic Berkaitan
#Prabowo Subianto
#presiden terpilih
#Indonesia
#Emmanuel Macron
#Perancis
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan