Ketua Pegawai Eksekutif Kementerian Luar New Zealand, John Allen hari ini memohon maaf kepada kerajaan negara itu ekoran kekalutan yang ditimbulkan kementerian itu dalam menangani kes diplomat warga Malaysia yang dituduh melakukan rompakan dan serangan seksual.
Memetik laporan The New Zealand Herald, permohonan maaf kepada kerajaan adalah atas kelemahan dalam nasihat yang diberikan kepada kerajaan oleh pihak kementerian dan pengurusannya dalam sesuatu insiden yang serius seperti itu.
"Kementerian tidak dapat menunaikan sepenuhnya tanggungjawab kepada kerajaan pada dan kami memandangkegagalan ini sebagai sesuatu yang serius.
"Adalah selama ini menjadi dasar rasmi kerajaan New Zealand untuk meminta penepian kekebalan diplomatik dalam kes-kes seperti ini," kata Allen
Beliau berkata pihak kementerian sedang mengkaji proses sedia ada untuk menangani isu sebegini dan dijangka akan melantik pihak bebas untuk membantu.
Kajian ini akan memberi tumpuan kepada dua perkara: komunikasi tidak rasmi dengan Suruhanjaya Tinggi Malaysia yang membuka kemungkinan kepada tindakan yang berbeza yang diharapkan oleh pihak kerajaan dan hakikat bahawa Menteri Luar New Zealand tidak diberikan maklumat secukupnya.
Awal hari ini, Menteri Luar New Zealand Murray McCully memohon maaf kepada Perdana Menteri John Key kerana tidak memaklumkan sepenuhnya mengenai kes pegawai diplomatik Malaysia sebelum Key bercakap mengenai secara terbuka mengenai perkara ini.
McCully turut meminta maaf secara terbuka kepada mangsa yang beliau sendiri tidak mengenali identitinya.
Memetik laporan portal berita stuff.co.nz, Murray memohon maaf atas tindakan di bawah standard yang diharapkan.
“Kami (Kementerian Luar dan Perdagangan) meminta maaf di atas prestasi yang di bawah standard yang diharapkan,” kata beliau.
Murray mengesahkan bahawa beliau telah cuba untuk mengenal pasti pihak yang tahu tentang insiden ini dan bila ia berlaku.
Difahamkan beliau sebelum ini tidak diberitahu bahawa Malaysia telah menolak permohonan untuk mengetepikan kekebalan diplomatik Muhammad Rizalman Ismail sehinggalah minggu lalu, sebulan selepas Rizalman meninggalkan New Zealand.
"Sepanjang pengetahuan saya, ada beberapa kakitangan di dalam kementerian telah diberi salinan [surat-menyurat]," kata McCully.
Beliau difahamkan bahawa seorang kakitangan menerima emel mengenai isu ini tetapi “tidak membukanya. Dia sedang berada di satu lokasi yang tiada kemudahan untuk berkomunkiasi.
"Kakitangan saya yang lain sepatutnya telah dimaklumkan, tetapi tidak dilakukan."
Agensi
Wed Jul 02 2014

Ketua Pegawai Eksekutif Kementerian Luar New Zealand John Allen. -Sumber mfat.govt.nz

AWANI Pagi: China di Asia Timur | Lubuk Konflik Seterusnya?
Apakah implikasi situasi di rantau Asia Timur kepada kestabilan dan keamanan di Asia Tenggara secara amnya dan Malaysia secara khususnya? Apakah peranan ASEAN? Ikuti perbincangannya dalam AWANI Pagi, esok. #AWANInews #MalaysiaSihat

Kerajaan Pahang umum kenaikan kadar bantuan segera banjir
Kerajaan negeri juga bersetuju menaikkan bantuan baik pulih rumah rosak akibat banjir daripada RM2,500 kepada RM5,000.

Jangan hirau kekecohan kelompok yang kalah - Rafizi
Kongres Nasional parti itu seharusnya tidak boleh ditangguhkan lagi untuk melayan kerenah segelintir calon yang kalah memandangkan Pilihan Raya Umum (PRU) boleh diadakan pada bila-bila masa.

Hadkan eksport syarikat minyak kelapa sawit - Anwar Ibrahim
Anwar turut mengambil contoh sebuah syarikat yang menurutnya mencapai keuntungan sebanyak RM2.26 bilion pada tahun lalu.
![AWANI Pagi: Berita tumpuan & kemas kini COVID-19 [6 Julai 2022] AWANI Pagi: Berita tumpuan & kemas kini COVID-19 [6 Julai 2022]](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1976712/thumbnails/37006374821657069009128.0000008_640x360.jpg)
AWANI Pagi: Berita tumpuan & kemas kini COVID-19 [6 Julai 2022]
Ketahui berita yang perlu anda tahu hari ini bersama Nursyazwani Saiful Sham dan Afiezy Azaman dalam #AWANIpagi Antara fokus AWANI Pagi hari ini merangkumi: Banjir Baling: Mayat wanita hamil, ibu mertua ditemukan berpelukan Bersedia hadapi kesesakan lebuh raya di LPT2 untuk Aidiladha #AWANInews #MalaysiaSihat

Banjir Baling: Tandak takungan pecah dipercayai punca kepala air
Keadaan ini berlaku disebabkan oleh tandak takungan berkenaan hilang upaya untuk menakung air yang banyak dan laju.

COVID-19: Subvarian Omicron BA.4, BA.5 kian menular di AS
Kedua-dua subvarian Omicron itu membentuk 70.1 peratus daripada varian koronavirus di negara itu setakat 2 Julai.

Boris Johnson mohon maaf isu skandal anggota kanan kerajaan
Johnson berdepan tekanan untuk menjelaskan apa yang beliau tahu tentang dakwaan salah laku sebelum ini terhadap ahli parlimen Chris Pincher.

Politik Britain | Nadhim Zahawi dilantik Menteri Kewangan, ganti Rishi Sunak
Perdana Menteri Britain, Boris Johnson melantik Nadhim Zahawi sebagai Menteri Kewangan baharu pada Selasa menggantikan Rishi Sunak yang meletak jawatan sebagai tanda protes terhadap kepimpinannya.

COVID-19 | Sub-Varian Omicron tular dengan pantas di AS
Sub-Varian COVID-19 Omicron BA.4 dan BA.5 menular dengan pantas di Amerika Syarikat (AS). Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS, BA.4 membentuk 16.5 peratus daripada varian manakala BA.5 menyumbang 53.6 peratus daripada kesemua varian di negara itu.

Puak Andaman: Manusia terakhir terputus hubungan dengan dunia luar
'Pelancongan asli' adalah satu fenomena di mana pelancong melawat orang asli dengan tujuan untuk melihat dan mempelajari tingkah laku komuniti ini bagi tujuan hiburan.

Serangan seksual: Kementerian Luar NZ minta maaf kepada kerajaan, mangsa
Kementerian Luar memohon maaf kepada kerajaan negara itu ekoran kekalutan yang ditimbulkan jabatan dalam menangani kes gangguan seksual.