DUNIA

'Sumud! Sumud! Lan narhal' - Solidariti Palestin, misi flotila diangkat dalam lagu Hundred Year Hunger

Astro Awani 02/09/2025 | 11:37 MYT
Billy Bragg (foto) lancar lagu Hundred Year Hunger sebagai solidariti terhadap rakyat Palestin dan misi bantuan ke Gaza. -Gambar fail/Facebook
LONDON: Penyanyi dan penulis lagu folk-rock Britain, Billy Bragg, melancarkan lagu baharu berjudul "Hundred Year Hunger" sebagai tanda solidariti terhadap rakyat Palestin dan krisis kemanusiaan yang sedang berlaku di Gaza.


Ringkasan AI
  • Billy Bragg lancar lagu Hundred Year Hunger sebagai solidariti terhadap rakyat Palestin dan misi bantuan ke Gaza.
  • Lagu ini diilhamkan daripada sejarah penindasan makanan terhadap Palestin dan mengangkat konsep Sumud sebagai simbol keteguhan rakyat.
  • Bragg akan tampil dalam acara amal Days Like These di London, dengan kutipan disalurkan kepada bantuan perubatan dan makanan untuk wanita dan kanak-kanak di Gaza.


Lagu tersebut diterbitkan sempena pelancaran misi bantuan Global Sumud Flotilla yang bertujuan memecah sekatan laut Israel dan menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Bragg berkata lagu itu menggambarkan kebuluran yang sedang berlaku di Gaza sebagai kesinambungan daripada “seratus tahun penindasan makanan dan kekurangan zat yang dikenakan ke atas rakyat Palestin — bermula dari penjajahan British hingga ke dasar pemindahan paksa oleh Israel”.

Judul lagu ini diambil daripada buku "The Hundred Year Hunger" karya E. Mark Windle, yang turut mengupas sejarah penggunaan kelaparan sebagai senjata politik terhadap Palestin.


Bragg turut menekankan konsep "Sumud", iaitu istilah Arab yang bermaksud keteguhan atau daya tahan, sebagai simbol penentangan aman rakyat Palestin terhadap pendudukan.

Lagu tersebut diakhiri dengan seruan “Sumud! Sumud! Lan narhal” yang bermaksud “kami tidak akan pergi” — satu ungkapan yang mencerminkan tekad rakyat Palestin untuk terus bertahan di tanah mereka.

Rakaman lagu dilakukan di Echo Town Studio, Dorset, dengan Bragg memainkan gitar dan vokal utama, manakala JJ Stoney menyumbang vokal latar dan keyboard.

Lagu ini menyertai katalog panjang karya Bragg yang berunsur aktivisme politik dan sosial sejak awal 1980-an.

Bragg dijadualkan membuat persembahan dalam acara amal "Days Like These" di O2 Shepherd’s Bush Empire, London pada 20 September (sekitar 3 pagi waktu Malaysia), bersama barisan artis lain termasuk Billy Nomates, Jamie Webster dan Reverend & The Makers.

Hasil kutipan akan disalurkan kepada Amos Trust untuk menyokong rawatan perubatan, bantuan makanan, dan sokongan trauma bagi wanita dan kanak-kanak di Gaza.












#Billy Bragg #Hundred Year Hunger #Sumud Sumud Lan narhal #Palestin #Gaza