NEW DELHI: Tahap keselamatan di negeri Punjab, India diperketatkan pada Ahad ketika polis melancarkan gerakan memburu seorang pemimpin Sikh.
Pada Sabtu polis Punjab telah menahan 78 orang dalam satu operasi besar-besaran yang dilancarkan untuk memburu ketua pertubuhan Waris Punjab De (Waris Punjab), Amritpal Singh.
Amritpal, 30, disifatkan oleh media India sebagai pendakwah radikal yang simpati terhadap usaha untuk menubuhkan negara "Khalistan" yang merdeka.
Dia melarikan diri daripada buruan polis pada Sabtu manakala ramai rakan sekutunya ditahan.
Sebanyak sembilan senjata api turut ditemukan semasa operasi itu, kata polis.
Perkhidmatan Internet mudah alih dan pemesejan teks dan semua perkhidmatan perkakasan komputer yang disediakan pada rangkaian mudah alih, kecuali panggilan suara, di Punjab akan disekat sehingga 20 Mac, menurut laporan media pada Ahad, memetik Jabatan Hal Ehwal Dalam Negeri.
Dalam ciapan di Twitter, polis meminta orang ramai "tidak panik atau menyebarkan berita palsu atau ucapan kebencian" dan keselamatan dan undang-undang adalah terkawal.
Amritpal menjadi tumpuan baru-baru ini susulan kenyataannya yang dilihat sebagai mempromosi radikalisme di wilayah majoriti Sikh di India.
Kumpulan Waris Punjab De ditubuhkan oleh pelakon dan aktivis Deep Sidhu yang terbunuh dalam nahas jalan raya tahun lalu.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Mar 19 2023

Amritpal menjadi tumpuan baru-baru ini susulan kenyataannya yang dilihat sebagai mempromosi radikalisme di wilayah majoriti Sikh di India. - Gambar fail

Lebih 180 pelarian etnik Rohingya tiba di Acheh
Lebih 180 pelarian etnik Rohingya dilaporkan tiba di bandar Acheh pada Isnin. Mereka tiba menaiki bot dipercayai dari Myanmar dan ada antaranya dari kem pelarian di Bangladesh.

Chiang Mai catat kadar bahaya
Indeks kualiti udara di Chiang Mai, Thailand memburuk ke tahap bahaya pada Isnin. Situasi itu dilaporkan berlaku akibat pembakaran terbuka melibatkan kawasan-kawasan pertanian di wilayah itu.

Serang sambil dakap anak
Satu pergaduhan tercetus melibatkan penyokong dan pemain kejohanan bola sepak di Brazil pada Isnin. Namun kelibat seorang lelaki yang sedang mendakap seorang kanak-kanak perempuan semata-mata untuk menyerang, menarik perhatian orang ramai.

Belarus, Rusia tingkat latihan pertahanan secara agresif
Tidak lama selepas United Kingdom mengumumkan akan menyalurkan bantuan ketenteraan kepada Ukraine, Belarus yang juga rakan sekutu Rusia tampil dengan latihan ketenteraan baharu pada Isnin.

Enam maut tercampak dari kereta di Tennessee
Enam individu yang terdiri dari kanak-kanak dan remaja perempuan terkorban selepas tercampak dari kenderaan dalam nahas di sebuah lebuh raya di Tennessee, Amerika Syarikat pada awal pagi Ahad.

Enam terbunuh serangan berhampiran kementerian luar Kabul
Sekurang-kurangnya enam terbunuh manakala beberapa cedera selepas seorang pengebom berani mati melakukan serangan berhampiran kementerian luar di Kabul pada Isnin. Ia merupakan serangan kedua berhampiran kementerian itu.

Pekerja mogok, pengangkutan awam di Jerman tergendala
Perkhidmatan kereta api, kapal terbang di beberapa kawasan di Jerman tergendala selepas kesatuan pekerja melancarkan mogok besar-besaran.

KPDN terima 99 aduan bazar Ramadan - Salahuddin Ayub
Memasuki hari kelima Ramadan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup menerima 99 aduan mengenai kualiti serta harga makanan yang dijual di bazar Ramadan. Walau bagaimanapun, Menterinya Datuk Seri Salahuddin Ayub memaklumkan aduan mengenai kualiti makanan yang dijual di bazar merupakan di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Salahuddin berkata kepada media selepas melancarkan Bazar Ramadan Rahmah di Presint 14, Putrajaya hari ini.

PM Anwar puas hati lawatan sehari ke Kemboja, bincang pelbagai isu
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berpuas hati dengan lawatan rasmi sehari beliau ke Kemboja kerana berpeluang membincangkan pelbagai isu.

Raja Kemboja terima menghadap PM Anwar
Raja Kemboja Raja Norodom Sihamoni berkenan menerima menghadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Istana Diraja Kemboja sempena lawatan rasmi sulungnya ke negara itu.

Tahap keselamatan di Punjab diperketat ketika polis buru pemimpin Sikh
Pada Sabtu polis Punjab telah menahan 78 orang dalam satu operasi yang dilancarkan untuk memburu ketua pertubuhan Waris Punjab De.

Banjir di Pakistan: 57 maut, 7,683 cedera dalam tempoh 24 jam
Sekurang-kurangnya 57 orang maut, manakala 7,683 lagi cedera akibat banjir kilat di Pakistan yang dicetuskan hujan monsun dalam tempoh 24 jam lepas.

Mahkamah Pakistan pecat anak PM sebagai Ketua Menteri, pesaing pula angkat sumpah jawatan
Mahkamah Pakistan memecat anak Perdana Menteri Shehbaz Sharif, Hamza Shehbaz sebagai Ketua Menteri wilayah Punjab dalam satu keputusan yang mengejutkan.

Krisis politik Pakistan kian meruncing selepas pemilihan Ketua Menteri Punjab
Krisis politik Pakistan kian meruncing susulan pemilihan Ketua Menteri di wilayah Punjab.

Anak PM Pakistan dilantik Ketua Menteri wilayah Punjab
Punjab didiami lebih separuh daripada 220 juta penduduk Pakistan dan merupakan kunci utama pemerintahan kerajaan Persekutuan di Islamabad.

Trak rempuh bas mini, 10 penumpang terbunuh
Enam penumpang dilapor cedera, manakala beberapa lagi mangsa berada dalam keadaan kritikal di sebuah hospital.

Sembilan maut letupan silinder gas di Punjab, Pakistan
Sembilan orang terbunuh dan tiga yang lain cedera apabila silinder gas van penumpang meletup di Punjab.

33 terkorban bas bertembung dalam perjalanan balik kampung sempena Aidiladha di Pakistan
Bas yang dipandu laju itu bertembung dengan trak treler dekat Taunsa di daerah Dera Ghazi Khan, Punjab.

Tempah helikopter tabur duit ketika majlis perkahwinan
Bagi meraikan majlis perkahwinin dengan penuh gaya, empat beradik di Pakistan sewa helikopter untuk menaburkan wang kepada para tetamu.

Bekas PM Pakistan, Mir Zafarullah Khan meninggal dunia pada usia 76 tahun
Perkara itu sahkan keluarganya yang memaklumkan, Mir Zafarullah meninggal dunia pada petang Rabu.