Polis Diraja Thailand masih dalam proses siasatan kes bekas eksekutif PetroSaudi International Xavier Andre Justo walaupun dia telah mengaku melakukan peras ugut dan cuba memeras bekas majikannya.

Jurucakap Polis Diraja Thailand Pol Lt Jen Prawuth Thavornsiri berkata Justo telah mengaku terhadap dakwaan mengenai memeras ugut dan cuba melakukan pemerasan terhadap bekas majikannya.

"Ya, dia telah mengaku," katanya ketika ditanya oleh Bernama sama ada Justo telah mengaku terhadap semua dakwaan peras ugut dan pemerasan.

Beliau berkata kes Justo akan dibicarakan di Thailand kerana kesalahan yang dikatakan itu dilakukan di Thailand.

Mengenai laporan berhubung permohonan polis Malaysia untuk menemu bual Justo, beliau berkata setakat ini tiada permintaan rasmi atau pihak berkenaan telah berhubung mengenai perkara itu.

Malaysia bukan pengadu atau terlibat dalam hal ini, hanya Thailand dan PetroSaudi terlibat, katanya selepas sidang media mingguan Polis Diraja Thailand di sini Rabu.

Ketika ditanya jika pegawai-pegawai Malaysia akan dibenarkan untuk menemui Justo, beliau berkata, pegawai asing dari negara-negara yang tidak terlibat dalam kes itu tidak akan dibenarkan menemui Justo.

"Apakah status para pegawai Malaysia dalam kes ini?' dia bertanya.

"Oleh kerana kes ini adalah masalah hubungan antarabangsa, kami tidak akan membenarkan mana-mana lawatan sehingga proses siasatan selesai," katanya sambil menegaskan beliau adalah satu-satunya orang yang diberi kuasa untuk bercakap mengenai kes tersebut.

Beliau berkata kes itu melibatkan Switzerland (kerana Justo ialah warga Switzerland), England, tempat PetroSaudi berdaftar, dan Thailand, tempat kesalahan dikatakan dilakukan.

Justo melakukan kesalahan itu di Thailand, jadi dia akan didakwa di Thailand di bawah undang-undang Thailand, katanya.

Mengenai lawatan Timbalan Ketua Polis Thailand Jakthip Chaijinda ke Kuala Lumpur esok, beliau berkata lawatan itu untuk berbincang mengenai isu pemerdagangan manusia.

Justo ditangkap di Koh Samui pada 22 Jun berdasarkan waran tangkap yang dikeluarkan oleh Mahkamah Jenayah Selatan Bangkok.

Tuduhan ke atasnya ialah cuba memeras ugut atau cuba melakukan pemerasan.

Dia dikatakan telah menuntut bayaran sehingga 2.5 juta Swiss franc (kira-kira RM10 juta) daripada PetroSaudi sebagai ganjaran tidak mendedahkan maklumat perniagaan yang telah dicurinya.