PHANG NGA: Thailand menyasarkan untuk menjana hasil pelancongan sebanyak 3 trilion Baht (RM386 bilion) pada 2024, berikutan pencapaian tahun lepas sebanyak 1.2 trilion Baht.

Menurut Timbalan Gabenor bagi Komunikasi Pemasaran di Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand (TAT), Nithee Seeprae, negara itu mencatatkan lebih 28 juta ketibaan antarabangsa tahun lepas, menyumbang kepada hasil sebanyak 1.2 trilion Baht.

"Untuk tahun ini, TAT telah menetapkan sasaran hasil pelancongan sebanyak 3 trilion Baht, termasuk 1.92 trilion Baht daripada jangkaan 35 juta ketibaan antarabangsa pada 2024 dan 1.08 trilion Baht daripada 200 juta perjalanan domestik," katanya semasa sesi taklimat kepada peserta Thailand Travel Mart Plus (TTM+) 2024 pada Rabu.

TTM+ adalah acara tahunan perniagaan ke perniagaan (B2B) utama Thailand dalam industri pelancongan, yang bertujuan menyediakan platform bagi perniagaan pelancongan untuk berhubung dan menjalankan urus niaga.

Selain itu, Nithee menyatakan bahawa dari 1 Jan hingga 31 Mei tahun ini, Thailand menerima lebih 14 juta ketibaan antarabangsa dan menjana pendapatan lebih 682 juta Baht.

"Pada masa ini, lima sumber utama ketibaan pelancong kami adalah dari China, Malaysia, India, Rusia dan Korea Selatan. Kami berharap untuk mencapai 35 juta ketibaan pelancong antarabangsa pada 2024," katanya.

Beliau menambah bahawa TAT telah menonjolkan konsep komunikasi pemasaran baharu dan mempamerkan pelbagai tawaran pelancongan Thailand, dengan fokus kepada menyampaikan pengalaman perjalanan bermakna yang akan mencipta kenangan seumur hidup.

Bertemakan "Amazing Thailand: Your Stories Never End", acara TTM+ tahun ini diadakan di Khao Lak, Phang-Nga, dan akan berlangsung sehingga Jumaat, 7 Jun.

Awal bulan ini, kerajaan Thailand mengumumkan langkah baharu untuk meningkatkan sektor pelancongan, termasuk pengecualian visa, memperluas senarai visa semasa ketibaan dan memperkenalkan kategori visa baharu.

Berkuat kuasa 1 Jun, pelawat dari 93 negara, meningkat daripada 57 sebelumnya, boleh memasuki Thailand tanpa keperluan visa untuk tempoh sehingga 60 hari.

Selain itu, senarai negara yang layak mendapat visa semasa ketibaan akan meningkat kepada 31 daripada 19.

Bagi nomad digital yang mencari penginapan jangka panjang dan bekerja jarak jauh di Thailand, tempoh sah visa akan dilanjutkan dari 60 hari kepada lima tahun, dengan setiap penginapan dibenarkan sehingga 180 hari.

Langkah lain termasuk membenarkan pelajar universiti asing tinggal selama setahun selepas tamat pengajian dan melonggarkan keperluan insurans untuk pesara asing yang tinggal lama.

-- BERNAMA