SETIAUSAHA Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran usaha vaksinasi di negara maju boleh musnah tanpa pengedaran vaksin global yang lebih baik.

Antonio Guterres melabel perkara itu tidak bermoral dan bodoh apabila tidak berkongsi vaksin.

"Sekiranya kita membiarkannya terus berlanjutan dan virus terus tersebar seperti api yang membakar hutan, risikonya ialah, ketika tidak ada lagi Delta dan varian lain mula tersebar, ia boleh melawan vaksin itu.

"Dan semua usaha vaksinasi yang dilakukan negara-negara maju, yang memvaksinasi seluruh populasi mereka, baik sekali, dua atau tiga kali, semuanya akan hancur dan mereka ini tidak akan dilindungi.

"Jadi, tanpa pengedaran vaksin yang adil, ia bukan hanya tidak bermoral, tetapi juga sesuatu yang bodoh," katanya pada sidang media bersama Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, pada Khamis.

Guterres menggesa dana AS$8 bilion sebagai bantuan memberikan vaksin secara adil kepada 40 peratus individu di seluruh negara menjelang akhir tahun ini.

Guterres mendesak Kumpulan 20 negara kaya agar memenuhi sasaran mereka untuk menvaksinasi dunia pada sidang kemuncak di Rom akhir bulan ini.

WHO menyasarkan untuk menvaksinasi 70 peratus penduduk dunia pada pertengahan 2022.

Setakat ini, lebih daripada 6.3 bilion dos vaksin COVID-19 telah diberikan secara global.

Bagaimanapun, lebih daripada separuh penduduk dunia belum menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin tersebut.

Kurang dari 5% penduduk Afrika telah divaksinasi sepenuhnya, menurut pegawai kesihatan awam tertinggi benua itu.

Rancangan WHO meminta negara-negara dengan liputan vaksin yang tinggi untuk membolehkan pengiriman dos tambahan ke program perkongsian global COVAX dan Kepercayaan Pemerolehan Vaksin Afrika (AVAT) untuk diedarkan ke tempat yang sangat diperlukan.

Ia juga ingin negara-negara kaya memenuhi dan mempercepat komitmen sumbangan vaksin kepada COVAX dan membuat janji baru.

PBB turut minta pembuat ubat untuk mengutamakan dan segera memenuhi kontrak vaksin COVAX dan AVAT, bersikap telus mengenai data pengeluaran bulanan dan memberikan jadual bulanan yang jelas untuk bekalan ke COVAX, AVAT dan negara berpendapatan rendah.

Tedros juga mempersoalkan mengapa negara-negara tidak dapat menyetujui pemansuhan sementara hak harta intelek mengenai vaksin dan rawatan COVID-19 di pertubuhan perdagangan dunia.

Rundingan mengenai langkah seperti itu yang diusulkan oleh Afrika Selatan dan India setahun yang lalu menemui jalan buntu dan tanpa arah.