awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Sultan Selangor terima menghadap Dr Malik, pertemuan sarat emosi
140,000 kes tangkapan ular direkod pada 2025 - APM
Mayat lelaki disyaki mangsa bunuh ditemui dalam sungai
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tidak perlu kapal perang AS di Laut China Selatan - Tun M

Harits Asyraf Hasnan
Harits Asyraf Hasnan
15/11/2018
08:08 MYT
Tidak perlu kapal perang AS di Laut China Selatan - Tun M
Itu syarat yang dimaklumkan Dr Mahathir kepada Naib Presiden AS, Mike Pence seiring usaha negara itu menyelesaikan krisis tuntutan Laut China Selatan menerusi strategi Indo-ASEAN. - Gambar fail
Kapal perang Amerika Syarikat (AS) tidak perlu berada di Lautan ASEAN.
Itu syarat yang dimaklumkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Naib Presiden AS, Mike Pence seiring usaha negara itu menyelesaikan krisis tuntutan Laut China Selatan menerusi strategi Indo-ASEAN.
“Asalkan strategi itu tidak menetapkan untuk menghantar Seventh Fleet ke perairan ini (Laut China Selatan).
“Malaysia kekal dengan pendirian bahawa perairan sekitar rantau ASEAN harus bebas daripada kapal perang.
“Namun, bot pengawal kecil adalah perlu untuk mencegah aktiviti lanun, tapi kapal perang yang besar boleh mencetuskan tekanan,” katanya ketika ditemui media sempena Sidang Kemuncak ASEAN Ke-33 di sini hari ini.
Tambah beliau, selain bebas kapal perang, Laut China Selatan sepatutnya bebas digunakan kapal dagang termasuk di ruang udaranya.
Beliau turut akui perlu wujud kawalan keselamatan di perairan itu, namun kapal peronda kecil sudah memadai berbanding kapal perang.
Topic Berkaitan
#ASEAN
#keselamatan
#Laut China Selatan
#Mahathir Mohamad
#Malaysia
#Sidang Kemuncak ASEAN ke-33
#The Seventh Fleet
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan