FLORIDA: Donald Trump mendakwa, Demokrat sedang mengalami "keruntuhan besar-besaran" dan mencabar Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden untuk tampil sepentas dengannya dalam satu lagi sesi debat tanpa moderator.

Biden dan kempennya menghadapi tekanan yang semakin meningkat termasuk gesaan untuk berundur selepas prestasi debat beliau dengan Trump pada bulan lepas yang dikritik banyak pihak.

Berucap pada kempen politiknya, Trump memulakan ucapan dengan menyeru pengundi khususnya golongan muda untuk bersama-sama membangunkan dan memupuk perpaduan dalam parti Repubikan yang diterajuinya

"Sementara itu, parti Demokrat kiri radikal berpecah-belah dalam huru-hara dan mempunyai pecahan skala penuh, semua kerana mereka tidak boleh memutuskan calon mereka yang lebih tidak layak untuk menjadi presiden," tegas Trump.

Susulan itu, Trump menawarkan Biden - mungkin tidak sepenuhnya serius - peluang pada perdebatan lain minggu ini, hanya tanpa moderator.

"Memang memalukan cara mereka melayannya, tetapi jangan berasa kasihan kepadanya, dia menggunakan kerajaan sebagai senjata," kata Trump yang turut mencabar Biden menyertainya dalam perlawanan golf. - Agensi