[LAPOR LANGSUNG] Inkues Zara Qairina – Kemas Kini Terkini & Fakta Penting – Ikuti Di Sini.
DUNIA

Trump minta Mahkamah Agung AS benarkan pemecatan Gabenor Rizab Persekutuan Lisa Cook

Astro Awani 18/09/2025 | 23:15 MYT
Trump berhujah tindakan Cook menjejaskan integriti dasar kewangan negara. - Foto AP
WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, telah mengemukakan permohonan rasmi kepada Mahkamah Agung AS untuk membenarkan beliau memecat Gabenor Rizab Persekutuan, Lisa Cook, susulan dakwaan penipuan gadai janji yang dikaitkan dengan Cook sebelum beliau menyertai lembaga tersebut.


Ringkasan AI
  • Presiden AS mengemukakan permohonan rasmi untuk memecat Gabenor Rizab Persekutuan Lisa Cook atas dakwaan penipuan gadai janji, walaupun Cook menafikan tuduhan dan belum didakwa secara rasmi.
  • Hakim Daerah dan Mahkamah Rayuan DC menolak permintaan pentadbiran Trump, menyatakan dakwaan tidak cukup kukuh untuk memenuhi syarat pemecatan di bawah undang-undang Rizab Persekutuan.
  • Trump berhujah tindakan Cook menjejaskan integriti dasar kewangan negara, dan Mahkamah Agung dijangka mendengar hujahan pada 5 November dengan keputusan awal dijangka sebelum penggal berakhir.


Langkah ini menandakan usaha luar biasa untuk mencabar kebebasan institusi kewangan paling berpengaruh di dunia, memandangkan tiada presiden sebelum ini pernah memecat ahli Lembaga Gabenor Rizab Persekutuan sejak ia ditubuhkan pada tahun 1913.

Trump mendakwa Cook telah menandatangani perjanjian gadai janji bagi dua hartanah berbeza - satu di Michigan dan satu lagi di Georgia - dan menyatakan kedua-duanya sebagai kediaman utama dalam tempoh yang sama pada tahun 2021.

Cook menafikan dakwaan tersebut dan belum didakwa secara rasmi atas sebarang kesalahan jenayah.

Pemecatan Cook telah disekat sementara oleh Hakim Daerah AS Jia Cobb, yang memutuskan bahawa dakwaan terhadap Cook tidak mencukupi untuk memenuhi syarat “sebab munasabah” yang diperlukan di bawah Akta Rizab Persekutuan.

Mahkamah Rayuan DC turut menolak permintaan pentadbiran Trump untuk mengenepikan perintah tersebut, membenarkan Cook terus berkhidmat buat masa ini.

Cook, yang dilantik oleh bekas Presiden Joe Biden untuk tempoh 14 tahun, baru-baru ini turut mengambil bahagian dalam mesyuarat dasar dua hari Rizab Persekutuan yang menyaksikan kadar faedah diturunkan sebanyak 0.25 mata peratusan - keputusan yang disokong oleh Cook sendiri.

Pentadbiran Trump berhujah bahawa tindakan Cook menjejaskan integriti dan kepercayaan terhadap pengurusan kadar faedah negara, dan menyifatkan pemecatan itu sebagai hak eksekutif yang sah di sisi undang-undang.

Mahkamah Agung dijangka mendengar hujahan kes ini pada 5 November, dengan keputusan awal berkemungkinan diumumkan sebelum tamat penggal mahkamah tahun depan.






#Lisa Cook #Donald Trump #Mahkamah Agung #pecat