Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump tiba di Switzerland dengan membawa agenda "Amerika Diutamakan” di Forum Ekonomi Dunia 2018.

Ini merupakan penyertaan kali pertama Trump di WEF dan dilihat bakal menjadi pentas untuk beliau mempromosi dasar memperkukuh perniagaan, industri dan pekerja AS.

Beliau juga tidak pernah dijumput untuk menghadiri perhimpunan itu sebelum ini, walaupun beliau terkenal sebagai usahawan dan taikun hartanah terkemuka.

Kehadiran Trump menjadikan beliau presiden pertama berbuat demikian dalam tempoh dua dekad.

Beliau dijadual menyampaikan ucapan esok, jam 9 malam waktu Malaysia.

Bill Clinton ialah Presiden Amerika Syarikat terakhir yang menghadiri forum tahunan itu, iaitu pada 2000.
Sementara itu penasihat ekonomi kanan White House Gary Cohn menyifatkan dasar ‘mengutamakan Amerika’ bukan bermakna ia hanya akan memanfaatkan negara berkenaan.

“Apabila kita (AS) maju maka seluruh dunia akan maju bersama. Kita adalah sebahagian daripada ekonomi global dan itulah apa yang diperjuangkan Presiden (Trump),” katanya.

Trump sebelum ini sudah memperkenalkan cukai baru terhadap industri luar seperti memperkenalkan cukai 30 peratus terhadap panel solar import.

Dasar perlindungan berkenaan sudahpun menunjukkan kesan negatif.

Ia sudahpun menyebabkan nilai dolar menguncup ke paras terendah dalam tiga tahun.Persidangan yang bermula pada Selasa dan berakhir pada Sabtu.