Skip to main content

Dunia

Trump tolak cadangan Iran buka Selat Hormuz hingga isu nuklear selesai

FILE PHOTO: Strait of Hormuz map is seen in this illustration taken April 15, 2026. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Trump mendakwa Iran mahukan persetujuan untuk menarik balik sekatan AS di laluan air strategik itu. -Gambar fail/Reuters

ISTANBUL: Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump menolak cadangan Tehran untuk membuka semula Selat Hormuz, sebaliknya memilih untuk mengekalkan sekatan tentera laut bagi menekan Tehran mengenai program nuklearnya, lapor Anadolu Ajansi, memetik Axios pada Rabu.

"Sekatan itu agak lebih berkesan daripada pengeboman..." kata Trump kepada saluran berita itu. “Ia akan menjadi lebih teruk bagi Iran.”

Advertisement

Beliau mendakwa Iran mahukan persetujuan untuk menarik balik sekatan AS di laluan air strategik itu.

Presiden menolak tawaran Iran untuk membuka sekatan terhadap laluan air penting itu dan menangguhkan perbincangan nuklear, menegaskan bahawa matlamat utamanya kekal menghalang Tehran daripada mendapatkan senjata nuklear.

Trump mendakwa ketidakupayaan untuk mengeksport minyak telah menyebabkan infrastruktur Iran "hampir meletup."

Walaupun Trump melihat sekatan itu sebagai kelebihan yang kukuh, sumber memberitahu Axios bahawa Komando Pusat AS (CENTCOM) telah membangunkan rancangan untuk gelombang serangan udara "pendek dan kuat" bagi memecahkan kebuntuan diplomatik jika Iran tidak mengalah.

Trump masih belum membenarkan tindakan kinetik atau serangan fizikal, kata sumber.

-- BERNAMA-ANADOLU

 

Must Watch Video