BAHRAIN menjadi negara Arab terbaharu yang mengumumkan perjanjian damai bersama Israel, susulan langkah pertama yang diambil Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada Ogos lalu.

Ia sebahagian daripada inisiatif diplomatik Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump untuk menyatukan Israel dengan negara-negara Arab di Asia Barat.

Trump mengumumkan perjanjian damai tersebut pada Jumaat, susulan mengadakan panggilan telefon bersama Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan pemimpin Bahrain, Raja Hamad Isa Al Khalifa.

"Penduduk Israel, saya amat teruja untuk memaklumkan bahawa pada malam ini, kita bakal mencapai satu lagi perjanjian damai bersama sebuah negara Arab, iaitu Bahrain.

"Ia mengikuti perjanjian damai bersama UAE. Ia mengambil masa 26 tahun untuk mencapai perjanjian kedua bersama negara Arab.

"Namun bagi perjanjian damai ketiga, hanya selepas 29 hari, perjanjian damai dicapai dengan negara Arab ketiga dan keempat.

"Ini era baharu bagi keamanan. Keamanan untuk keamanan. Ekonomi untuk ekonomi," kata Netanyahu.

Bahrain dan Israel bakal menubuhkan kedutaan masing-masing, di samping memulakan penerbangan antarabangsa dan kerjasama dalam pelbagai sektor antara kedua-dua negara itu.

Ia sekali lagi menjadi kejayaan Trump untuk meraih sokongan daripada golongan penganut Kristian pro-Israel, kurang dua bulan daripada pilihan raya presiden pada 3 November ini.

Minggu lalu, Trump turut memberi bayangan bahawa Kosovo bakal mengambil langkah sama untuk mengiktiraf Israel, serta Serbia untuk memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

Pada masa sama, Trump turut berpandangan, Palestin bakal menyertai perjanjian baharu bersama Israel apabila negara-negara Arab lain mengambil langkah sama seperti UAE dan Bahrain.

"Ini hari yang cukup bersejarah. Terdapat dua perjanjian damai bersama Israel dalam 72 tahun yang terakhir. Ini perjanjian damai kedua yang kami umumkan pada bulan ini. Saya berharap ia diikuti yang lain.

"Saya boleh katakan bahawa, terdapat keterujaan daripada negara-negara lain untuk turut serta. Kami rasa banyak negara akan ikut dan kita akan meletakkan rakyat Palestin dalam posisi yang baik.

"Mereka pasti akan menyertainya kerana semua rakan-rakan mereka telah turut serta.