KUALA LUMPUR: Ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 yang dijadualkan pada jam 9.30 malam ini dijangka memberi impak positif kepada negara.

Menurut Penganalisis Dasar Politik, Ekonomi dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib, pelbagai isu menjadi inti pati antaranya usaha Malaysia dalam menangani krisis iklim serta situasi ekonomi dunia ketika ini.

"Kita lihat pembangunan Malaysia dari tahun 1957 sampai sekarang, kita berjaya menzahirkan satu jenama yang cukup kuat di persada antarabangsa melalui penglibatan aktif kita dalam pelbagai pertubuhan.

"UNGA ini adalah merupakan satu platform di mana pemimpin yang dipilih mewakili sesebuah negara itu membawa isu-isu yang penting untuk perhatian pemimpin-pemimpin dunia," katanya.

Mengulas lanjut ujar Md Shukri, beliau yakin ketokohan dan personaliti Perdana Menteri akan memberi impak kepada 193 negara ahli UNGA.

"Kalau kita tengok keperibadian PM itu, pidato menjadi sebahagian personaliti diri beliau sebagai pemimpin politik dan Perdana Menteri.

"Dalam hal ini yang paling utama perlu dibawa, kesungguhan dan manifestasi idea supaya bakat berpidato dan berucap itu dapat membawa satu impak besar kepada negara dan boleh membawa Malaysia ke depan.

" Ia boleh membawa aspirasi yang baharu, boleh dilihat dan ditonton masyarakat dan pemimpin antarabangsa," katanya lagi.

Anwar dijadual menyampaikan Kenyataan Negara di UNGA ke-78 pada pukul 9.30 malam ini dan boleh disaksikan secara langsung melalui saluran media tempatan dan Facebook.

Beliau yang juga Menteri Kewangan dilapor berkata, antara inti pati yang akan disuarakan Malaysia ialah mengenai usaha negara dalam menangani krisis iklim untuk mencapai Agenda 2030.

Mengikut giliran debat umum sesi pagi yang dijadual bermula pukul 9 pagi waktu tempatan (9 malam waktu Malaysia), Malaysia berada di giliran keempat daripada 16 negara.

Debat umum tersebut akan bermula dengan Republik Macedonia Utara, Israel, Mauritius, disusuli Malaysia sebelum Malta, Belanda, Pakistan dan Barbados.

Lapan lagi negara ialah Thailand, Andorra, Saint Lucia, Fiji, Luxembourg, Bangladesh, Iraq serta Antigua and Barbuda.

Ini adalah kemunculan pertama Anwar sebagai Perdana Menteri pada perhimpunan tahunan tersebut.

Tema perbahasan umum tahun ini ialah 'Membina semula kepercayaan dan menghidupkan semula perpaduan global: Mempercepatkan tindakan Agenda 2030 dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) ke arah keamanan, kemakmuran, kemajuan dan kemampanan untuk semua.